Az angolok egyik kedvenc édessége az almás morzsa, amit sokszor szederrel kombinálnak. A következő muffin recept ennek a desszertnek a sütemény verziója – érdekes változat, és tuti finom is. A szeder és alma morzsa-muffin nagyon könnyen megvalósítható, kezdők számára sem lesz kihívás, gyerekek pedig különösen élvezik az elkészítését..
Hozzávalók
- 30 dkg liszt
- 1 ek sütőpor
- Egy csipetnyi só
- 15 dkg cukor
- 2 dl tej
- 1 nagy tojás
- 10 dkg vaj, olvasztva
- 1 citrom reszelt héja
- 25 dkg zöld alma
- 15 dkg szeder
Morzsához
- 1.5 dkg puha vaj
- 2.5 dkg liszt
- 1.5 dkg barna cukor
Elkészítés
- A sütőt 200 fokra előmelegítjük.
- A morzsát elkészítjük: a vajat és lisztet elmorzsáljuk, majd a cukorral mini galuskákká eldolgozzuk. Félretesszük.
- A lisztet, sütőport, sót egy keverőtálba szitáljuk, majd elkeverjük a cukorral. Egy másik tálban a vajat, tejet, citromhéjat és vajat elkeverjük.
- Az almát megpucoljuk, gerezdekre vágjuk, csutkáját eltávolítjuk. Durván felaprítjuk, falat nagyságú darabokra.
- A nedves keveréket a liszthez keverjük, majd óvatosan befordítjuk a gyümölcsöket.
- Egy papírkosárkákkal kibélelt vagy szilikon muffinsütőbe töltjük a masszát, majd lefedjük a morzsával.
- 20-25 percig szép barnára sütjük, rácson hűlni hagyjuk.
- Langyosan tálaljuk.
Tippek
- Ez a muffin ideális angol tea mellé, vagy desszertként egy családi ebéd végén. Tálaljuk angol vaníliakrémmel.
- A maradék remek a piknikkosárba vagy reggelire, délelőtti kávézás kísérőjeként.
- Allergiás verziók: a vaj helyettesíthető margarinnal, a tej zab- vagy szójatejjel, a liszt lehet barnarizs és hajdina liszt kombinációja.
- Egészséges verzió: a vajat helyettesítsük 1 csésze hidegen sajtol napraforgóolajjal, a lisztet cseréljük le tönköly vagy teljeskiőrlésű lisztre, a cukrot felére redukáljuk. A morzsát készítsük (nem hidrogénezett) margarinnal.
- A szeder és alma morzsa-muffin nagyon finom és egyszerű sütemény, ideális hűvös, őszi napokon!
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu