A tex-mex menük egyik kifelejthetetlen eleme a grillezett kukorica. Grillezés előtt általában megfőzzük a kukoricát, majd parázson vagy grillsütőn megbarnítjuk – ezáltal a kukoricacukor karamellizálódik, íze kissé édessé alakul. Nagyon finom natúron, vajban vagy olajban megforgatva, de különlegessé varázsolhatjuk néhány fűszerrel is..
Hozzávalók
- Csemege kukorica
- Víz
- Vaj/margarin
Elkészítés
- A kukoricákat forró, sós vízben megfőzzük, hideg vízzel leöblítjük, majd félbe vagy harmadokra törjük (vágjuk).
- Előmelegített grillsütőre tesszük őket, kissé barnára (nem feketére!) grillezzük.
- Még forrón vajban megforgatjuk, sózzuk, borsozzuk. Tálaljuk.
Verziók
Néhány fűszerkeverékkel fantasztikussá varázsolhatjuk a grillezett kukoricát. Néhány ötlet:
- Kapros verzió: a vajas kukoricákat aprított kaporban megforgatjuk. Ideális grillezett halak mellé.
- Mexikói verzió: Fél chilit, 5dkg vajat és egy maréknyi koriandert összeturmixolunk. A főtt kukoricára kenjük, grillsütőn megbarnítjuk. Tejföllel és zöldcitrommal tálaljuk. Ideális pikáns húsok mellé (ha nem kedveljük a túl erős ízeket, használat előtt a chilit magtalanítsuk és vágjuk ki az erét!).
- Pikáns verzió: elkeverünk negyed csipetnyi cayenne paprikát, chili port, és sót. A grillezett kukoricára citromlevet csavarunk, a fűszerkeverékkel meghintjük.
- Mustáros verzió: 2 ek vajat elkeverünk 1 ek mustárral. A grillezett kukoricákat megforgatjuk a mustáros vajban, sózzuk, borsozzuk.
- Sajtos verzió: 1 ek majonézt elkeverünk 3 ek reszelt sajttal (ideális a Parmesan), sóval, borssal, paprikával vagy chili porral. A forró grillezett kukoricára kenjük.
- Fetás verzió: majonézt cayenne paprikával elkeverünk, ezzel a forró grillezett kukoricát megkenjük, feta sajtot morzsálunk rá.
- Szalonnás verzió: a főtt kukoricát szalonnával betekerjük, a grillütőn átsütjük.
- Citrusos verzió: 1-1 tk reszelt zöldcitromot, citromot és narancsot elkeverünk kb fél csésze puha vajjal és 1 tk sóval. A grillezett kukoricára kenjük a citrusos vajat.
- Zöldfűszeres verzió: 3 ek vegyes aprított zöldfűszert elkeverünk fél tk sóval, 1-2 gerezd préselt fokhagymával és kb fél csésze puha vajjal. A főtt kukoricára kenjük, grillezzük.
- Japán verzió – ez természetesen Teriyaki szósszal készül. Lásd Teriyaki szószban grillezett kukorica >>
Tippek
- A grillezett kukorica ideális grill ételek mellé köretként, különösen hamburger kísérőjeként és passzol mexikói menübe is.
- Gyerekek egyik kedvence, egészséges délutáni snack lehet számukra!
- Fogyasszuk langyosan, a maradék hidegen is finom – különösen ha egy késsel a kukoricaszemeket levágjuk, és salátához felhasználjuk.
- A kukoricát héjában is meg lehet főzni – sőt héjában is lehet grillezni, de az utóbbi esetben a kukorica szemek természetesen nem lesznek majd barnák, így nem is lesz édesebb az íze.
- A grillezett kukoricát (hidegen préselt) margarinnal vagy olívaolajjal is tálalhatjuk, ez egészségesebb és vegán étrendbe is passzol.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu