Az egyik leghíresebb angol édesség a trifle, ennek klasszikus verziója a sherry trifle, amely már a 19. században népszerű volt Angliában. A következő klasszikus trifle általában óriási sikert arat még angol baráti körökben is.
Hozzávalók
- 30 dkg Madeira torta
- 3 ek málna jam
- 5 ek édes Sherry
- 3 dl habtejszín
- 4 maréknyi málna (opcionális)
Vaníliakrém
- 4 tojás sárgája
- 10 dkg cukor
- 3 dkg liszt (vagy kukoricakeményítő)
- 5 dl tej
- 1 vanília rúd (kettévágva, mag kikaparva)
Elkészítés
- A tortát félbevágjuk (horizontálisan), a lekvárral megkenjük az egyik felét, a másikkal letakarjuk. 2cm vastag csíkokra felszeleteljük.
- A tortaszeletek felével kibélelünk egy nagy, kb 2-2.5 literes üvegtálat. 2 maréknyi málnát rászórunk (ha alkalmazunk), majd lelocsoljuk 2 ek sherryvel. A hűtőszekrényben pihentetjük, amíg elkészítjük a vaníliakrémet.
- Vaníliakrém: a tojássárgájákat világossá keverjük a cukorral, majd belekeverjük a lisztet. A tejet 1 csipetnyi sóval felmelegítjük, amikor eléri a forráspontot, lehúzzuk a tűzhelyről. Hozzáadjuk a vanília csíkokat és a kikapart magot, 15 percig pihentetjük. Kivesszük a vanília rudat, a tejet felmelegítjük, majd a tojásra öntjük, közben folyamatosan keverjük. Egy másik lábasba töltjük a mártást, takarékon sűrű krémmé főzzük. Levesszük a tűzhelyről, egy tálba töltjük, folpackkal leborítjuk, hűlni hagyjuk.
- Amikor a vaníliakrém kihűlt, a felével lelocsoljuk a torta szeleteket.
- A tortaszeletek másik felével leborítjuk a krémet, málnát szórunk rá, majd 2 ek sherryvel leöntjük.
- Amíg a trifle pihen, a tejszínt és a maradék sherryt habbá verjük egy elektromos habverővel.
- A habot a trifle tetejére kanalazzuk, elsimítjuk, letakarjuk, és a hűtőszekrénybe tesszük legalább 3 órára, de egy éjszaka még jobb neki.
- Tálalás előtt friss málnával, kandírozott cseresznyével vagy pirított mandula pelyhekkel tálaljuk.
Tippek
- Bár a trifle elkészíthető konyhakész vaníliakrémmel – ég és föld a különbség a házilag készített és bolti termék között. A klasszikus trifle készítéshez igazi alapanyagokra van szükség, különben nem lesz a végeredmény szenzációs. Azonban a hozzávalókat előre is el lehet készíteni – továbbá maradék krémet, tortát is fel lehet használni.
- Egyéb bevált vaníliakrém receptet is lehet alkalmazni, de ez legyen édes és sűrű. Vaníliakrémek, mártások>>
- Az eredeti trifle-ben nem volt friss gyümölcs, csupán lekvár. Modern verziók azonban gyümölccsel készülnek – valójában sokkal finomabb is így, éppen ezért mi módosítottuk az eredeti receptet, és tettünk bele friss gyümölcsöt. Télen akár fagyasztott gyümölcsöt is lehet alkalmazni!
- Ugyanez a recept szezontól függően elkészíthető egyéb klasszikus angol (bogyós) gyümölcsökkel – pl. eper, szeder, kékáfonya, fekete ribizli. A jam és a gyümölcs lehet egyező, de lehet két különböző termés kombinációja is.
- A jam nem ugyanaz, mint a magyar lekvár – az angol lekvár sokkal gyümölcsösebb és darabosabb. Élelmiszerboltokban vagy delikben lehet kapni igazi angol jam-et, persze házilag is lehet készíteni. Angol szilva-málna dzsem>>
- A klasszikus trifle remekül zár egy nyári vendégváró vagy családi ebédet, vacsorát.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu