Ünnepi sültek és tavaszi családi, vendégváró ételek mellé ideális köret lehet a citromos, chilis brokkoli. Tálalás előtt 10 perccel gyorsan és egyszerűen elkészíthető..
Hozzávalók
- 20 dkg brokkoli
- 1 vörös chili, vékonyan szeletelve
- Fél (fényezetlen) citrom reszelt héja
- Fél ek olívaolaj
Elkészítés
- A brokkolit megmossuk, rózsákra törjük. Hosszúszárú és lila brokkoli esetében a nagyobb darabokat félbevágjuk.
- Forró, sós vízben 2 percig blansírozzuk majd lecsurgatjuk.
- Az olajat egy wokban (vagy mély serpenyőben) felmelegítjük. Amikor füstölni kezd az olaj, hozzáadjuk a chili szeleteket, majd néhány másodperc múlva a brokkolit. Fedő alatt 3 percig pároljuk, közben a wokot egyszer-kétszer megrázzuk.
- Levesszük a fedőt, belekeverjük a citromhéjat és levet. Melegen, egyből tálaljuk.
Tippek
- Blansírozás után érdemes jeges vízfürdőben tartani a brokkolit, így nem fő tovább és nem veszít a színéből.
- Ideális köret egészben sült húsok mellé – pl sült csirke vagy töltött karaj. Továbbá remekül passzol egy ázsiai menübe is.
- Különösen finom zsenge, hosszú-szárú brokkolival vagy lila brokkolival készítve (speciális alkalmakra megéri a felhajtást a beszerzésük!).
A citromos, chilis brokkoli nem csupán finom, de nagyon egészséges is, hiszen a brokkoli a szuperételek egyike. Méregtelenítés alatt is ajánlatos a fogyasztása.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu