Mivel imádom a japán ízeket és a hamburgert is, így gondoltam, hogy készítek Teriyaki hamburgert darált marhahús felhasználásával. Nagyon fonom lett, főleg a feltétekkel, amivel tálaltam(saláta, wasabi mayo, japán uborka saláta, ecetes gyömbér; retek, sárgarépa és cékla salsa). Természetesen mindenki tálalhatja kedvenc önteteivel és mártásaival – a zsemle is lehet gluténmentes, sőt kenyér nélkül is fogyaszthatjuk, pl salátával vagy rizzsel.
Hozzávalók
- 450 g jó minőségű steak marhahús
- 1 evőkanál Teriyaki szósz
- 1 evőkanál Kikkoman szójaszósz
- 2 (vagy 3) teáskanál wasabi paszta
- ½ teáskanál fokhagymapor
- 3 újhagyma, apróra vágva
- 2 teáskanál pirított szezámmag (opcionális)
- Őrölt bors
Tálalás: zsemle; ecetes uborka / retek; saláta, wasabi majonéz, szeletel ecetes gyömbér stb
Elkészítés:
- Keverjük össze a darált húst a többi összetevővel, majd fűszerezzük frissen őrölt borssal (nem kell több sót hozzáadni, a szójaszósz elég sós). A keverékből formáljunk 4-6 azonos méretű golyót, ezeket a tenyerünkben lapítsuk pogácsává.
- Helyezzük a húspogácsákat egy tányérra, és pihentessük kb 30 percig.
- Melegítsük fel a grill serpenyőt, grillt a sütőben vagy BBQ grillsütőt.
- Süssük a húspogácsákat mindkét oldalon 3–5 percig, attól függően, hogy mennyire átsülve kedveljük a marhahús – ideálisan maradjon pink középen.
- Közben vágjuk félbe a zsemléket és enyhén pirítsuk meg. Készítsük elő a salátákat, savanyúságokat és szószokat.
- Pihentessük a húspogácsákat 5 percig (letakarva), majd tetszés szerint tálaljuk.
Kapcsolatos cikkek
- Hamburger receptek
- Japán ételek
- Grillezés tippek