Amerikában már évek óta nagy sláger a sütinyalóka, angolul cake pop. Mivel könnyen elkészíthető, és nagyon változatosan dekorálható, így egyre népszerűbb világszerte is. Íme néhány tipp és sütinyalóka recept.
Eredete
A sütinyalóka 2009-ben lett közismert Amerikában a Bakerella honlap által. Mint a neve is elárulja, egy nyalóka alakú süteményről van szó, ami eredetileg maradék torta, muffin felhasználásából készült. Azóta a sütinyalóka a cupcake-hez hasonlóan egy kész iparággá vált!
Elkészítési módszerek
A sütinyalókát több módon lehet elkészíteni.
- Cake pop sütőben: a gófri-sütőhöz hasonlít, amelyben néhány perc alatt elkészíthető a sütinyalóka tésztája. Hátránya azonban az, hogy a tészta ropogós, nem piskótaszerű.
- Cake pop sütőformában: fém vagy szilikon sütőforma, amely két részből áll, az alsó formába töltjük a tésztát (ami általában angol piskóta), ezt lefedjük a felső formával, így sütés közben egy gömb alak keletkezik.
- Konyhakész tortából: maradék vagy konyhakészen vásárolt tortalapot elmorzsálunk, elkeverjük olvasztott csokoládéval vagy krémsajttal. Ezekből golyókat formálunk, majd dermedni hagyjuk.
- Speciális tortából: ideális különleges alaptészták, sütinyalókák készítéséhez. Egy speciális alaptortát sütünk, ezt hűlni (vagy szikkadni) hagyjuk, majd olvasztott csokoládéval, krémsajttal elkeverjük.
Elkészítés
- A golyókat a fenti módszerek egyikével kisütjük vagy összeállítjuk.
- Csokoládét olvasztunk vagy cukormázat készítünk.
- A golyókba nyalókapálcikákat szúrunk, ezeket megforgatjuk a mázban, bevonóban – majd esetleg cukordrazsékat, ehető csillámport, tortadarát stb szórunk rájuk.
- Pihentjük egy rácson vagy beleszúrjuk egy hungarocell lapba.
- Alkalomnak megfelelően dekoráljuk.
Tippek
- Az amerikaiak színezett, csokoládé-alapú cukorkákat (candy-melts) olvasztanak meg, és ezt használják összekötő elemként és bevonóként is. Azonban ezek adalékokkal dúsított termékek, így célszerűbb normál, jó minőségű csokoládét alkalmazni. Fehércsokit, cukormázat és natúr krémsajtot könnyen lehet színezni természetes ételszínezékkel.
- Az alaptészta és máz között legyen valami kontraszt – színben vagy ízben. Továbbá vigyázzunk arra, hogy ne legyen az alaptészta túl édes, hiszen a bevonó, máz és cukorkák nagyon édesek!
- Miután golyókat formálunk a csokival elkevert tésztából, ezeket célszerű 1-2 órán át pihentetni a hűtőszekrényben.
- A sütőformában készült golyókon sütés közben egy perem keletkezik, ezt dekorálás előtt késsel le kell kaparni.
- A golyók nem esnek le a pálcikáról, ha beleragasztjuk az olvasztott csokival, mázzal a golyókba. Csupán szúrjuk félig a golyóba a pálcikát, utána mártsuk bele a mázba, és ezt nyomjuk óvatosan a előfúrt lyukba. Hagyjuk megdermedni.
- A sütinyalóka általában gömb alakú, de nyugodtan lehet egyéb formákkal is próbálkozni – pl fenyőfa, muffin, tojás, kocka, virág stb.
- A sütinyalókákból fantasztikus díszeket, ajándékokat lehet készíteni – pl karácsonyra, húsvétra, szülinapokra, zsúrokra, esküvőre, partikra. Ajándékként csomagoljuk be őket (egyenként vagy párosával) celofánba, amit kössünk el egy szép szalaggal. Díszként beállítatjuk pohárba, vázába, üveggolyókkal kibélelt mini vödörbe, konzervdobozba, vagy beleszúrhatjuk hungarocell kockába, virág oázis szivacsba stb.
Sütinyalóka receptek
- Fehércsokis sütinyalóka
- Csokis sütinyalóka
Kapcsolatos cikkek