A makréla az egyik legegészségesebb olajos hal, ami ráadásul olcsó is, nem szálkás, kiadós és puha – mégsem fogyasztjuk rendszeresen. Ez a sült makréla édesburgonyával egy tepsis verzió, amely nagyon egyszerűen elkészíthet. Ideális hétköznapi ebédre, vacsorára. Ha bio édesburgonyát használunk, azt nem kell megpucolni (a tápanyag nagy része a héjban és közvetlenül a héj alatt rejlik). Tálaljuk ropogós zöldsalátával vagy savanyúsággal.
Hozzávalók
- 4 szelet tisztított friss makréla filé
- 3 db édesburgonya (bio)
- 1 tk füstölt fűszerpaprika
- 1 sárga vagy piros kaliforniai paprika
- 2 gerezd fokhagyma, préselve
- Olíva olaj
- Só, bors
- Friss fűszernövény (bazsalikom, petrezselyem vagy koriander)
Elkészítés
- A sütőt 190 C fokra előmelegítjük.
- Az édesburgonyát ujjnyi vastagságú csíkokra szeleteljük. A paprikát ujjnyi szélességű szeletekre vágjuk. Ezeket egy nagy tepsibe szórjuk, majd meglocsoljuk kevés olíva olajjal, hozzáadjuk a fokhagymát, és kézzel jól bemasszírozzuk a zöldségeket. Sózzuk, borsozzuk.
- A fűszerpaprika felével és kevés olajjal bedörzsöljük a hal szeleteket. Félretesszük.
- A tepsit a sütőbe tesszük körülbelül 20-25 percre. Amikor a zöldségek megpuhultak és kezdenek barnulni, kivesszük a tepsit a sütőből.
- A zöldségeket megszórjuk a maradék paprikával, majd ráhelyezzük a hal szeleteket. Sózzuk, borsozzuk.
- A tepsit visszatesszük a sütőbe, és körülbelül 10 percig sütjük. Amikor a hal felülete szép aranybarna és a húsa rendesen átsült – akkor kész van.
- Melegen, friss fűszernövényekkel megszórva tálaljuk.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu