Hétvégén egy tojásos reggeli mindig jól esik. Ez a sajtos-hagymás omlett egy örök kedvenc, mivel nagyon egyszerűen elkészíthető és szuper finom. Lusta és még gyorsabb megoldásként karamellizált hagyma chutney-t szoktam alklamazni friss hagyma helyett (amit nem kell dinsztelni). Bármilyen sajttal finom – én leginkább (érlelt) Mature Cheddar-t vagy Gruyere-t szoktam alkalmazni, mert ezek íze intenzívebb, de bármilyen más kemény- sőt, akár lágy sajt (pl kecskesajt) is jó a recepthez.
Hozzávalók
- 2 nagy tojás (vagy 3 közepes)
- ½ lilahagyma
- 2 evőkanál reszelt sajt
- Só, bors
- 1 ek apróra vágott friss zöldfűszer (például petrezselyem, kapor, bazsalikom)
- Olívaolaj
Elkészítés
- Vékonyan felszeleteljük a hagymát.
- Egy serpenyőben egy kis olajat hevítünk, majd alacsony lángon körülbelül 8 percig dinszteljük.
- Közben egy kis tálban enyhén habosra keverjük tojásokat két csipet sóval.
- Amikor a hagyma puha és kissé barna, egy tányérra kiszedjük.
- Egy kanál olajat öntünk a serpenyőbe, feljebb állítjuk a hőfokot, és a serpenyőbe töltjük a tojásokat és hagyjuk egyenletesen eloszlani.
- Amikor az omlett felszíne már nem folyékony, rászórjuk a sajtot. Hagyjuk elolvadni, majd hozzáadjuk a hagymát és a zöldfűszert.
- Óvatosan félbehajtjuk az omlettet egy spatula segítségével, és egy percig alacsony lángon sütjük, majd egy tányérra csúsztatjuk.
- Péksüteménnyel, salátával tálaljuk.
Kapcsolatos receptek