Nyáron a padlizsán nagyon olcsó, ezért érdemes sokat vásárolni, amiből rengeteg könnyen lefagyasztható vagy befőzhető, egészséges és szuper finom étel készíthető – például curry, lecsó, chutney, mártások és krémek. A következő indiai stílusú pikáns padlizsánkrém egyből felhasználható – ideális nyári partikra, piknikre, grillezésre – de szendvicskrémként, tésztaszószként is alkalmazhatjuk – vagy hozzáadhatunk alaplevest, és máris egy pikáns és szuper egészséges levest kapunk! A padlizsánt lehet grillezni is, így kissé füstös lesz az íze.
Hozzávalók
- 2 közepes padlizsán
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 nagy hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 zöld chili
- 2 teáskanál reszelt gyömbér
- 3 paradicsom (érett)
- 1,5 evőkanál currypor
- 2 marék friss koriander
- 1 citrom préselt leve
Elkészítés
- A sütőt 200 C-ra előmelegítjük.
- Egy éles késsel összeszurkáljuk a padlizsánt néhány helyen, majd egy sütőlapra helyezzük. Kb 45 sütjük, akkor jó, amikor könnyen át tudjuk szórni egy pálcikával.
- Hűlni hagyjuk, majd kettévágjuk, és kikaparjuk a húsát. Félretesz, mellőz.
- A hagymát és a fokhagymát felaprítjuk. A chilit kimagozzuk, majd felaprítjuk. A gyömbért lereszeljük, és kimérünk 2 teáskanálnyit.
- Durván felaprítjuk a paradicsomokat.
- Az olajat egy serpenyőben felmelegítjük, majd a hagymát puhára sütjük. Hozzáadjuk a fokhagymát, gyömbért és a chili-t, 1 percig keverjük. Hozzáadjuk a paradicsomot, a curry port, és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Kb 10–12 percig puhára pároljuk..
- Belekeverjük a padlizsán húst és 3 percig kevergetjük. Lekapcsoljuk a tűzhelyt, majd rászórjuk az aprított koriandert és. Egy botturmixszal pépessé pürézzük, majd belekeverjük a citrom levét.
- Tálaljuk melegen főtt tésztával vagy szobahőmérsékleten mártogatósként, szendvicskrémként.
Kapcsolatos cikkek