A csípős, mexikói ízek kedvelőinek ajánlom ezt a fantasztikus receptet. Ez a pikáns hamburger fekete babbal készül és friss paradicsom salsával tálalva lesz különleges – egyszerű, pikáns, egészséges és nagyon finom étel. Én gluténmentes zsemlében tálaltam, de bármi más jó, sőt péksütemény helyett sült édesburgonyával is található, ami egy még egészségesebb megoldás. Az érlelt Cheddar kihagyható vagy egyéb (de pikáns) sajt is passzol a recepthez.
Hozzávalók
- 1 csésze fekete bab konzerv, leöblítve és lecsepegtetve
- 45dkg sovány, darált marhahús
- 1 kisebb lilahagyma, reszelve
- 1 fokhagyma, darálva
- ½ teáskanál chili por
- 1 teáskanál őrölt római kömény
- 1 teáskanál füstölt fűszerpaprika
- ½ teáskanál szárított oregánó
- ½ teáskanál só
- ½ teáskanál őrölt fekete bors
- 4 hamburger zsemle (glutén-mentes is lehet)
- Saláta levelek
- Érlelt cheddar vagy egyéb sajtszeletek (opcionális)
A salsához:
- 2 közepesen érett paradicsom vagy 1 marék koktél paradicsom
- ½ lilahagyma apróra vágva
- 1 marék korianderlevél, aprítva
- 1 zöldcitrom leve
- 1 evőkanál olívaolaj
- Só, bors
- 2 ecetes jalapeno paprika, üvegből
Elkészítés
- A lecsöpögtetett babot egy nagy tálba szórjuk, és krumplitörővel vagy villával pépesre törjük.
- Hozzáadjuk a marhahúst, hagymát, fokhagymát és a fűszereket, majd ízlés szerint sózzuk és borsozzuk. Jól összegyúrjuk, majd 4 egyforma nagyságú pogácsát formázunk a keverékből. Ezeket tányáron pihentetjük.
- Elkészítjük a paradicsomos salsa-t. Apró kockákra vágjuk a paradicsomokat, felaprítjuk a hagymát, koriandert és a jalapenót, majd egy tálban összekeverjük őket az olajjal és a zöldcitrom levével. Sózzuk, borsozzuk, majd pihentetjük.
- A zsemléket félbevágjuk és megpirítjuk őket. Félretesszük.
- Bemelegítjük a grillsütőt vagy felhevítünk egy grill serpenyőt.
- A hamburger pogácsákat olajjal megkenjük vagy lespricceljük, majd mindkét oldalon átsütjük – ennek ideje attól függ, hogy mennyire átsülve kedveljük a marhahúst.
- Sajtos verzió: egy szelet sajtot teszünk a majdnem átsült húspogácsa tetejére, majd egy leveses tányárral lefedjük (a grillsütőn), hogy a sajt megolvadjon.
- Közben összeállítjuk a hamburgereket: egy szelet saláta levéllel kibéleljük a zsemle alsó felét, rákanalazunk egy kis salsa-t, majd rátesszük a húspogácsát. Erre jön az ecetes jalepeno,esetleg chilli szósz, majd végül a zsemle másik fele.
- Egyből fogyasztjuk.
Kapcsolatos cikkek
- Hamburger receptek
- Mexikói receptek
Zest.hu