A nyáron lefagyasztott vagy mirelitként vásárolt cseresznye ideális fűszeres lekvár készítéséhez. Ez a pikáns cseresznye chutney nem túl édes, azonban kissé csípős! Tökéletes a karácsonyi ünnepek alatt – nagyon jól passzol kacsához, pulykához és vadakhoz. Kéksajtokkal és felvágottakkal is finom. Továbbá remek karácsonyi ajándék lehet rokonok, barátok számára.
Hozzávalók
- 1 teáskanál olívaolaj
- 1 lilahagyma
- 1 vörös chili
- 2 cm-es darab gyömbér, frissen reszelve
- 2 csésze kimagozott, félbevágott cseresznye
- 3 evőkanál muscovado cukor
- 3 evőkanál almaecet
- 3 evőkanál mazsola
- 1 citrom levében
- Csipet só
Elkészítés
- A vöröshagymát vékonyan felszeleteljük. A chilit kimagozzuk, majd apróra vágjuk.
- Egy közepes, nehéz aljzatú lábasban felhevítjük az olajat, majd körülbelül 5 percig megdinszteljük a hagymát és a chilit. Belekeverjük a gyömbért.
- Hozzáadjuk a cseresznyét, cukrot, almaecetet, citromlevet, mazsolát és a sót. Felforraljuk, majd alacsony hőfokon (fedő alatt) körülbelül 30 percig rotyogtatjuk. Néha megkeverjük. Amikor lekvárszerű állagot kapunk, akkor jó.
- Hűlni hagyjuk, majd egy sterilizált üvegbe töltjük, és hűvös helyen tároljuk.
- Felbontás után hűtőszekrényben tárolandó.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu