A kínai ételek egyik jellegzetes készítése a bambuszkosárban való párolás. Így készül a párolt garnéla cukorborsóval is, amely olyan finom, hogy egy vendégváró menüben is kiáll magáért – annak ellenére, hogy roppant egyszerű az elkészítése. Éppen ezért egy igazi tuti recept.
Hozzávalók
- 25 dkg garnélarák (pucolt)
- 1 ek világos szójaszósz
- Fél zöldcitrom reszel héja és leve
- Fél vörös chili, magtalanítva és vékony csíkokra vágva
- 1 nagy gerezd fokhagyma, vékonyan szeletelve
- 1 cm gyömbér, vékony gyufaszálakra vágva
- 20 dkg cukorborsó (héjjal)
- 2 db újhagyma, aprítva
- kis maréknyi koriander levél
- ½ ek mogyoró olaj
- 1 tk szezámolaj
- ½ ek szezámmag
Elkészítés
- Egy üvegtálban a rákokat elkeverjük a szójaszósszal, zöldcitromhéjjal és a kicsavart levével, majd a fokhagymával, chilivel és gyömbérrel. Adunk hozzá 1 ek vizet. 15 percig marináljuk.
- Egy bambuszkosarat kibélelünk sütőpapírral. Egy wokba (kb. félig) vizet öntünk, felforraljuk. A bambuszkosarat a wokba helyezzük, a marinált rákot áttöltjük a bambuszkosárba. Lefedve 5 percig pároljuk.
- Közben forró vízben a cukorborsót 2 percig blansírozzuk, lecsepegtetjük, majd egy tálaló edényben elkeverjük az újhagymával és korianderrel.
- Amikor a rákok elkészültek (azaz rosé színűvé váltak), hozzáadjuk a borsóhoz.
- A két olajat felmelegítjük, amikor füstölni kezd, kb. 1-2 perc múlva, ráöntjük a rákokra. Elkeverjük, szezámmaggal megszórjuk.
- Melegen tálaljuk.
Tippek
- Elkészíthetjük mangetout-tal is.
- Fontos, hogy a zöldség maradjon ropogós – blansírozás helyett párolhatjuk vízgőz felett is.
- Tálaljuk egy kínai menü keretében – ne felejtsünk el párolt rizst is készíteni! Jázmin rizs passzol leginkább hozzá.
- A párolt garnéla cukorborsóval nem csupán finom, de egészséges is – nyugodtan lehet fogyasztani diéták, fogyókúrák alatt, és természetesen ideális egy egészségtudatos étrend keretében is. A fenti recept 2 főre elég.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu