A báránycsülök a görög mezze egyik főszereplője. Mivel a görög tavernák nagyon népszerű étele, így több tucat recept létezik. A következő verzió a paradicsomos báránycsülök, amit főételként is lehet fogyasztani.
Hozzávalók
- 4 bárány csülök
- 1 ek liszt
- 1 nagy vöröshagyma, szeletelve
- 1 konzerv hámozott, aprított paradicsom
- 3 db zellerszár
- 4 gerezd fokhagyma, aprítva
- ⅓ csésze csirkeleves
- ⅓ csésze vörösbor
- ½ tk só
- 1 tk friss oregánó
- ½ tk aprított rozmaring
- ¼ tk cukor
- ¼ tk őrölt fahéj
- 1 tk reszelt citromhéj
- 1tk aprított petrezselyemzöld
Elkészítés
- A sütőt 180 fokra előmelegítjük.
- A csülköket megsózzuk, megborsozzuk, majd egy serpenyőben megpörköljük. Félretesszük.
- Olívaolajban megpuhítjuk a hagymát és fokhagymát. Hozzáadjuk a csülköket és a többi hozzávalót. 10-15 percig rotyogtatjuk.
- Átöntjük egy fedeles, hőálló lábasba (ideális az öntöttvas) és kb másfél órán keresztül puhára főzzük. Félóránként megforgatjuk a húst, és ha szükséges, adunk hozzá még levest vagy bort. A hús akkor jó, ha puha, és könnyen leválik a csontról – de ne málljon szét!
Tippek
- A fenti recept 4 főre szól. Személyenként tálaljunk 1-1 csülköt mindenkinek. Köretként passzol a krumplipüré és a görög saláta.
- Ideális családi ebéd vagy vacsora, de tálalhatjuk egy mezze keretében is, vagy egy görög vendégváró menü főételeként is.
- A maradék szószt ne öntsük ki, hasznosítsuk tésztás receptekhez, de tunkolni is nagyon finom kenyérrel!
- A görög paradicsomos bárány csülök főzése elég sokáig tart, de nem igényel különös megfeszítést, hiszen az előkészületek minimálisak, utána ez étel szinte végig magára hagyható.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu