Ezt a népszerű alapreceptet az olasz barátnőm édesanyjától kaptam, aki Milánóban él. Nagyon egyszerű, és változatosan felhasználható. Az olaszok antipasti-ként fogyasztják, én szendvicsekhez és salátákhoz szoktam adni. Az olasz grillezett padlizsán egy tuti finom nyári étel – kiváló kerti grillezésre, piknikre, kirándulásokra is.
Hozzávalók:
- 2 nagy padlizsán
- 2 gerezd fokhagyma, nagyon apróra vágva, vagy préselve
- 1-2 csipetnyi chili pehely, ízlés szerint
- Néhány csipet szárított oregánó vagy menta
- 2 evőkanál borecet
- 1 evőkanál olíva olaj (opcionális)
- Só
Elkészítés
- A padlizsán vékony karikákra felszeleteljük (tehát nem hosszában), majd egy serpenyőben vagy grillsütőn olaj nélkül megsütjük.
- Amikor puha, egy tányérra vagy lapos edénybe helyezzük.
- Elkeverjük az ecetet az olajjal, fűszerekkel, chilivel, sóval és fokhagymával. Ezzel leöntjük vagy szilikon ecsettel megkenjük a padlizsán szeleteket. Letakarjuk, majd legalább két órán keresztül pácoljuk a hűtőszekrényben.
Tippek
- Az eredeti receptben nincs olaj, de adhatunk a páchoz, attól függően, hogy miképp fogyasztjuk majd a grillezett padlizsánt.
- Hűtőszekrényben érdemes tárolni, egy légmentesen zárható, sterilizált üvegben – így hetekig eláll.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu