A nyári gyümölcsökből érdemes befőzni néhány ínyencséget a téli hónapokra. Ilyen például a chutney, másnéven fűszeres lekvár, amit felvágottak, pikán sajtok, parti falatok mellé szokás tálalni. Ez a nektarin chutney egy különleges verzió, nem csípős, így gyerekek számára is remek. Nagyon jó ajándék lehet barátoknak!
Hozzávalók
- 1 vöröshagyma
- 15 dkg mazsola
- 5 db nektarin
- 4 evőkanál víz
- 1.75 dl almaecet
- 1 citrom reszelt héja és leve
- 4 evőkanál nádcukor
- 1 teáskanál mustármag
- 1 hüvelykujj friss gyömbér
- ½ tk só
Elkészítés
- A nektarinokat meghámozzuk és apró kockákra vágjuk. A hagymát felaprítjuk. A gyömbért meghámozzuk.
- Egy nehéz aljú edényben lassan felmelegítjük a hagymát, mazsolát és a nektarint. Hozzáadjuk a vizet, és kb. 10 percig rotyogtatjuk, időnként megkeverve.
- Amikor a gyümölcs megpuhult, hozzáadjuk a többi hozzávalót, és forráspontig hevítjük.
- Alacsony hőfokon, rendszeresen keverve, fél óráig sűrű lekvárrá főzzük.
- Lefedve hűlni hagyjuk, majd eltávolítjuk a gyömbért.
- Azonnal felhasználható, vagy sterilizált üvegbe töltve korlátolt ideig tárolható kamrában vagy hűvös helyen. Felbontás után hűtőszekrényben tároljuk.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu