A bab köztudottan az egyik legegészségesebb étel. A mungóbabot a babok királyának tartják, így a szuperételek egyike is. A mungóbab lepény egy nagyon jó felhasználási mód, felnőttek, gyerekek számára egyaránt. Elkészítése gyors és egyszerű, az eredmény egy nagyon finom és egészséges lepény, amit még gyerekek is szívesen fogyasztanak (palacsinta helyett).
Hozzávalók
- 1 csésze mungó bab
- 1 csésze aprított kínai kel
- 1 csésze víz
- 3 ek aprított újhagyma
- 2 tk préselt fokhagyma
- 2 tojás
- 1 tk szezám olaj
- Só, bors
- Napraforgó vagy földimogyoró olaj
Elkészítés
- A mungóbabot áztassuk be előző éjszaka. Akkor jó, ha a bab kettényílt, és elkezdett csírázni (lásd kép).
- Mossuk és szűrjük át a beáztatott babot, majd egy robotgéppel dolgozzuk el a babot, tojást és vizet. Adjuk hozzá az újhagyma darabokat, préselt fokhagymát és káposzta darabokat. Turmixszoljuk egy sűrű masszává.
- Egy nehéz aljzatú serpenyőt (vagy palacsintasütőt) olajozzunk meg vékonyan. Öntsünk egy kis merőkanállal két adagot, ezeket oszlassuk el egyenletesen. Amikor a lepények átsültek (azaz kis lyukak keletkeznek a felszínén), fordítsuk át, és a másik oldalát is süssük 1-2 percig.
- A massza kb 8 lepényre elegendő.
Tippek
- Kínai kel helyett alkalmazhatunk káposztát vagy spenótot is, újhagyma helyett póré vagy salotta hagymát.
- Pikánssá tehetjük egy fél magozott és aprított (zöld) chili hozzáadásával.
- Nagyon finom szalonnás változatban is – adjunk a masszához 1 csésze apróra vágott bacon-t.
- Tálaljuk partikon snack-ként chili szósszal, vagy kínai ételek mellé köretként.
- Brunch-ra is tökéletes!
- Remek babaétel – még gyerekeknek is ízlik.
- Piknikre is becsomagolhatjuk – főleg ha ázsiai piknikre, partira készülünk.
- Mivel nem tartalmaz lisztet, így lisztérzékenyek is ehetik.
- A mungóbab lepény egy nagyon egészséges étel, így ajánljuk rendszeres fogyasztását – méregtelenítésre is alkalmas. Elkészíthető szójababbal vagy csicseriborsóval is. Puffancsként is kisüthetjük. Puffancsok>>
Zest.hu