A következő mézes-diós süti szuper egyszerűen és gyorsan összedobható, kezdők számára sem lesz kihívás. Télen ideális süti lehet teaázás-kávézás mellé, nyáron könnyen becsomagolható kirándulásokra, piknikre..
Hozzávalók
- 10 dkg dió
- 15 dkg vaj vagy margarin
- 5-10 dkg cukor (lásd tippek)
- 10 dkg méz
- 3 tojás
- 20 dkg sütőporos liszt
Elkészítés
- A sütőt 160 fokra előmelegítjük.
- A diót zsiradék nélkül megpörköljük (serpenyőben vagy tepsiben). Hűlni hagyjuk, majd felaprítjuk.
- A vajat, cukrot felmelegítjük. Amikor a cukor elolvadt, lehúzzuk a tűzhelyről, hozzáadjuk a mézet, majd hűlni hagyjuk.
- A tojásokat kissé felverjük , majd a langyos cukros-vajhoz adjuk.
- A lisztet elkeverjük a dióval, majd a tojásos-vajas keverékkel.
- Egy 20 centis négyzet alakú tepsit sütőpapírral kibélelünk, majd a tésztát beleöntjük, spatulával egyenletesen eligazgatjuk.
- Kb 30 percig szép barnára sütjük, rácson hűlni hagyjuk.
- Kockákra vagy keskeny szeletekre felvágjuk, esetleg porcukorral meghintjük.
Tippek
- A cukor mennyisége valójában a méztől függ. Minél édesebb a méz (pl a vegyes méz), annál kevesebb cukorra van szükségünk. 10 dkg cukor akácmézhez szükséges.
- Egészségesebb lesz a süti, ha teljes kiőrlésű lisztet alkalmazunk és nádcukrot – a képen látható sütemény így készült.
- Légmentes dobozban, hűvös helyen tárolva napokig friss marad.
- A mézes-diós szelet nagyon jó kávé, tea kísérő (pl reggelire, uzsonnára) – de ideális piknikre, kirándulásokra, partikra, zsúrokra is.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu