A magvas zabpehely tallér a skót zabpehely keksz magos és édes verziója. Nagyon egyszerűen és gyorsan elkészíthető. Mivel kissé ropogós, nagyon finom teába, kávéba tunkolva.
Hozzávalók
- 5 dkg sütőporos liszt (teljeskiőrlésű)
- 5 dkg barnacukor
- 3 dkg zabpehely
- 5 dkg puha tejmentes margarin (vagy vaj)
- 5 dkg tökmag és napraforgómag keverék
Elkészítés
- A sütőt 190 fokra előmelegítjük.
- A lisztet, cukrot, margarint tésztává gyúrjuk.
- Hozzáadjuk a magokat, eldolgozzuk.
- Egy lisztezett deszkán hurka alakot formálunk a tésztából, majd 1 cm-es korongra szeleteljük.
- A kekszeket egy sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, 15 percig szép barnára sütjük.
- Rácson hűlni hagyjuk.
Tippek
- Szeletelés közben a tészta kissé morzsálódik, esetleg szét is eshet. Sebaj, egy lapos kés segítségével tegyük formássá a korongokat!
- Tálaljuk teázás-kávézás kísérőjeként, különösen ideális angol tea mellé.
- Allergiás verzió: a liszt helyettesíthető barnarizs liszttel.
- A magvas zabpehely tallér a szokásos kekszeknél egészségesebb, de diétásnak azért nem nevezhető, mert elég magas a cukortartalma (amely persze redukálható). Gyerekek számára is egészségesebb keksz, mint a készen vásárolt kekszek. A maradék felhasználható túrótorta alapként.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu