A szokásos tapas mellett létezik sok különleges tapa is. Ilyen a lóbabos hurka, amit borozgatás mellé falatoznak a spanyolok. Egyszerűen elkészíthető, ajánljuk azoknak, akik nem szeretnek eltérni a magyaros ízektől..
Hozzávalók
- 35 dkg lóbab (pucolt)
- Fél ek olívaolaj
- 1 kis fej vagy salotta hagyma, felaprítva
- 15 dkg spanyol hurka (morcilla)
Elkészítés
- A hurka héját lehúzzuk, falat nagyságú darabokra vágjuk.
- A lóbabot forrós, sós vízben blansírozzuk (3-5 percig), hideg vízzel leöblítjük, majd kinyomkodjuk a fehér burokból.
- Közben a hagymát alacsony hőfokon puhára sütjük, hozzáadjuk a lóbabot, kb 5 percig takarékon átsütjük. Közben egy másik serpenyőben megbarnítjuk a hurkadarabokat, áttöltjük a lóbabhoz, néhány percig tovább sütjük. Se a hurka, se a lóbab ne essen szét!
Tippek
- Tálaljuk egy tapas menü keretében vagy főételként párolt rizzsel, krumplipürével.
- Ideális parti falat borozgatás mellé ( nem hiába népszerű tapa), tálaljuk fogpiszkálóval vagy koktélpálcikával.
- A morcilla hurka spanyol delikben beszerezhető, de helyettesíthető magyar, tömény hurkával – a morcilla általában rizzsel és hagymával dúsított.
- A lóbab lehet friss vagy fagyasztott is – a hüvelyes lóbabot természetesen előbb meg kell pucolni ( és utána kimérni).
- A lóbabos hurka falatok különleges, ugyanakkor kissé magyaros ízeket varázsolnak az asztalunkra.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu