Grillezett vagy sült húsok, halak mellé ajánljuk a következő köretet. A lencse és zöldbabsaláta egyszerű, előre elkészíthető, és hidegen is fogyasztható. Különösen passzol sertéshús és makréla mellé.
Hozzávalók
- 10 dkg lencse
- 10 dkg zöldbab
- 1 ek olívaolaj
- fél citrom leve
- 1 ek vörösborecet
- Negyed tk nádcukor
- 1 maréknyi petrezselyem zöld, aprítva
Elkészítés
- A lencsét átmossuk, fél liter hideg vízben a tűzhelyre tesszük. Forráspontig melegítjük, majd alacsony hőfokra leállítva 15-20 percig puhára főzzük (de ne essen szét).
- Közben a citromlevet, olajat, ecetet, cukrot elkeverjük. A zöldbabot megpucoljuk, megmossuk.
- A lencsét lecsurgatjuk, egy tálaló edénybe töltjük, lelocsoljuk az öntettel.
- A zöldbabot forró vízben blansírozzuk, vagy gőz felett pároljuk. Fontos, hogy harapós maradjon. Lecsepegtetjük, elkeverjük a lencsével.
- Megszórjuk az aprított zöldfűszerrel. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
Tippek
- Hidegen és melegen is fogyasztható. Melegen vagy langyosan tálaljuk sült húsok, halak köreteként. Különösen passzol sült sertéskaraj mellé.
- Hidegen tálaljuk grillezett húsok, halakhoz, vagy felvágottak mellé. Ideális piknik saláta.
- A zöldbabot a lencse felett, a gőzben is párolhatjuk egy bambuszkosárban. Ez kb 8 perc. Vagy használjuk ki a tűzhelyen főtt zöldségeket gőzét – pl főtt krumpli esetében.
- Ha a főételben nincsen fokhagyma vagy mustár, akkor ezekkel kiegészíthetjük a salátát.
- A lencse lehet zöld, barna vagy puyi lencse.
- A lencse és zöldbab saláta ideális családi ebédre vagy vendégváró alkalmakra.
Kapcsolatos cikkek
- Lencse receptek
- Köretek
- Párolt zöldségek
Zest.hu