A kínai újév ünneplése két hétig tart, amely a tavaszt is köszönti. A kínai újévet a világ népességének több mint egynegyede ünnepi, elsősorban a környező Ázsiai országokban, de manapság világszerte is egyre népszerűbb. A fesztivál alatt a világvárosokban sokféle program és rendezvény várja azokat, akiket érdekli a kínai kultúra..
A 2008-ban rendezett Olimpia felhívta a világ figyelmét Kínára és a kínai hagyományokra, szokásokra. A kínai konyha már évtizedek óta világszerete közkedvelt, de az olimpia óta különösen népszerűvé vált. Az kínai újévi ünnepek alatt különösen fontos szerepe van az étkezésnek, így érdemes meglátogatni néhány kínai éttermet és megkóstolni a hagyományos újévi ételeket! Természetesen otthon is részt vehetünk az ünneplésben – a kínai újév ideális ürügy egy partira! A kínai kultúra alapköve a régi szokások, tradíciók betartása, amelyek valójában leginkább babonák.
Íme néhány tipp a kínai újév ünnepléséhez:-
- Nagyon fontos, hogy újévre a lakásunk csillogjon a tisztaságtól. Újév napján azonban tilos a takarítás.Többet a kínai újév szokásairól>>
- Ha kínai partit tartunk, érdemes az újévet megelőző estére (hasonlóan a mi szilveszteri esténkhez) vagy a fesztivál 6- 9, 12-15 napjaira szervezni, ezek ugyanis hagyományosan a bulizás napjai. Kínai parti tippek>>
- Az otthonunkat díszítsük fel lampionokkal és egyéb papír díszekkel. Minden piros színű legyen, ugyanis a piros a szerencse színe. Kerüljük a fehér és fekete színeket. Kínai dekoráció>>
- Öltözzünk magunk is piros ruhába – lehetőleg vadonatújba – vendégeinknek készítsünk ajándékként piros tasakba csomagolt pénzérméket. Fontos, hogy páros számú pénzérmék legyenek – lásd kínai szám babonák.
- Készítsünk kínai ételeket – elsősorban halat és csirkét. Szerencsét hoz a földimogyoró, tengeri alga és a rizslisztből készült ételek. Egyszerű kínai receptek >>
- Az ételeket tálaljuk piros tányérokon vagy szalvétákon, levest tálalhatunk kis csészékben is.
- Italként a zöldtea és kínai sör az ideális.
- Az asztalra, polcokra helyezzünk mandarinokat vagy narancsokat (páros számban), ugyanis a narancs és a mandarin a szerencse jelképei.
A kínai újév ünneplése nem csupán babonák, hagyományok követése – vallásos alapja is van. Ilyenkor ünneplik az égi és földi isteneket, a családot, különösen az elődöket, akik megjelennek a családi vacsorákon.