A gombaleves a japán mindennapi főétkezések (gohan) egyik kedvenc szereplője. Különösen ősszel népszerű, amikor több mint százféle gomba terem a hegyekben. A következő japán gombaleves egy klasszikus recept házias verziója, ugyanis tojással készül.
Hozzávalók
- 4 szárított shiitake gomba
- 1 dl meleg víz
- 1 tk növényi olaj
- 5 dkg shiitake gomba
- 5 dkg róka gomba (vagy shimeji)
- 2 ek sake
- 2 ek világos szójaszósz
- 1 liter dashi alaplé
- 2 tk kukoricakeményítő 2 ek vízzel elkeverve
- 1 tojás, kissé felverve
- 1 tk rizsecet
- 2 szál újhagyma
Elkészítés
- A meleg vízben a szárított gombákat 15 percig áztatjuk. Kinyomjuk a gombákat, felszeleteljük. Az áztatólevet megtartjuk.
- A friss gombákat felszeleteljük.
- Az olajat egy lábasban felmelegítjük, a gombákat 2-3 percig átsütjük, majd hozzáadjuk a sakét és a szójaszószt. Amikor a gombák megpuhultak, hozzáadjuk az áztató és a dashi leveket. Forráspontig melegítjük, majd besűrítjük a vízzel elkevert keményítővel.
- Ismételten felforraljuk a levest, majd óvatosan egy köralakban belecsurgatjuk a tojást. Lehúzzuk a tűzhelyről a lábast. Amikor a tojás a felszínre emelkedik, a leveshez adjuk az ecetet. Megkóstoljuk, ha szükséges, megsózzuk.
- Az újhagymákat keresztben felszeleteljük, a levesbe szórjuk.
- Melegen tálaljuk.
Tippek
- A japánok a levest nem előételként fogyasztják, hanem egy gohan keretében, amely rizs, leves és savanyúság kombinácijából áll. Ezt egyszerre fogyasztják egyéb sült, grillezett, főtt ételekkel kiegészítve. A gohan alapételeit reggelire, ebédre és vacsorára is tálalják. Ez a japán étkezési mód egy európai ember számára idegen lehet (leves reggelire???), de ezt nem muszáj teljesen követni. A levest nyugodtan tálaljuk előételként egy japán (vagy egyéb ázsiai) menüben! Azonban nem különösen laktató, így ideális valami kiadós főétel előtt.
- A tojás kihagyható, a fenti recept egy házias verzió.
- A japán gombaleves remekül passzol egészséges, diétás, fogyókúrás étrendekbe. Azonban még tojásmentesen sem vegán vagy vegetáriánus, mert a dashi alaplé halból készül!
Kapcsolatos cikkek
- Japán receptek
- Zöldséglevesek
- Gomba receptek
Zest.hu