A wok használatának előnye, hogy egészséges, gyors és nagyon egyszerű ételeket lehet benne készíteni! Továbbá nem csupán a kínai konyhában alkalmazzák főzéshez-sütéshez, hanem szerte Délkelet-Ázsiában is. Ez a gyömbéres marhahús wok paradicsommal recept pl. Malajziából származik, amit rizzsel vagy tésztával szokás tálalni.
Hozzávalók
- Fél kg sovány marha hús
A páchoz:
- 2 tk világos szójaszósz
- 2 tk Shaoxing rizsbor vagy száraz Sherry
- 1 tk szezámolaj
- 2 tk kukorica alpapú étkezési keményítő
A sütéshez:
- 3 evőkanál földimogyoró olaj
- 1 evőkanál apróra vágott friss gyömbér
- 25 dkg apróra vágott hagyma
- 3 gerezd apróra vágott fokhagyma
A mártáshoz:
- 1 konzerv paradicsom (kb. 450 g)
- ½ teáskanál chili pehely
- só és frissen őrölt bors
- 1 tk cukor
Elkészítés
- A marhahúst vékony, körülbelül 4 cm hosszú szeletekre vágjuk.
- Ezeket egy tálba tesszük, és hozzáadjuk a pác hozzávalókat. Jól összekeverjük, és legalább 15 percig hagyjuk a pácban.
- Egy wokot nagyon forróra felhevítünk, hozzáadjuk az olajat. Amikor kissé füstöl, a marhahúst kevergetve kb. 2 percig kisütjük, majd egy tányérra kiszedjük.
- Felhevítjük megint a wokot, és kevergetve megpirítjuk a hagymát, fokhagymát és a gyömbért. Hozzáadjuk a többi hozzávalót és alaposan összekeverjük.
- Lejjebb kapcsoljuk a hőfokot, a wokot lefedjük és körülbelül 15 percig pároljuk.
- Visszatesszük a hús darabokat a wokba, és addig kevergetjük, amíg átmelegednek.
- Friss korianderrel megszórva tálaljuk.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu