A fűszeres szilvalekvár, más néven chutney, remekül passzol hideg sültek, felvágottak és sajtok mellé. Mivel különleges ínyemcség, így kíváló ajándékként karácsonyra, születésnapra és egyéb alkalmakra.
Hozzávalók
- 1 nagy lilahagyma
- 1 chili
- 2 tk rozmaring
- 2 ek olaj
- 1 kg szilva
- 1 tk koriander mag
- 10 dkg mazsola
- 2 db fahéjrúd
- 6 db kardámom
- 30 dkg barnacukor (világos)
- 2 dl almaecet
- 40 ml halszósz
Előkészületek
- A hagymát felaprítjuk.
- A chilit magtalanítjuk, felaprítjuk.
- A rozmaring leveleket apróra vágjuk.
- A szilvákat megmossuk, ketté vágjuk, magtalanítjuk.
- A koriandermagokat összetörjük.
Elkészítés
- A hagymát, chilit és rozmaringot az olajban megpuhítjuk (alacsony lángon ez kb 10 perc).
- A halszósz kivételével beleöntjük az összes többi (előkészített) hozzávalót, felforraljuk, és 1órán át fedő alatt rotyogtatjuk.
- Hozzáadjuk a halszószt és további 20-30 percig, sűrű lekvárrá főzzük.
- Amikor kihűlt, steril üvegekbe töltjük, hűtőszekrényben tároljuk.
Tippek
- Ideálisan hagyjuk érni legalább két hétig a hűtőszekrényben!
- Felhasználható hideg húsok, felvágottak mellé (savanyúság helyett) – remek pl. maradék sült pulyka kísérőjeként.
- A fenti adag kb 2 nagy befőttes üvegre elég.
- A fűszeres szilvalekvár ideális és különleges ajándék – ebben az esetben töltsük kisebb üvegekbe, így a fenti adagból 4-8 kisüveggel tudunk eltenni.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu