Ez a fűszeres fügelekvár ideális az őszi hónapok alatt – pl reggelire croissant vagy pirítós mellé, de sütik, palacsinta, gofri készítéshez is használhatjuk. Én mézzel készítettem, de a vegán változathoz alkalmazzunk datolyaszirupot (valószínűleg két evőkanál lesz szükséges)!
Hozzávalók
- 2 bögre apróra vágott friss füge
- 3 evőkanál méz vagy datolyaszirup
- ½ bögre víz
- ½ citrom leve
- 1 tk őrölt fahéj
- 1 tk vanília esszencia
- ¼ tk őrölt szegfűszeg
- ½ teáskanál őrölt gyömbér
- ½ tk mixed spice vagy mézeskalács fűszerkeverék
Elkészítés
- Mindent egy vastag aljzatú lábasba teszünk, és közepes hőfokon forráspontig hevítjük.
- Lejjebb állítjuk a hőfokot, és körülbelül 45 percig főzzük, amíg a füge megpuhul, a massza állaga pedig sűrű, ragacsos és lekvárszerű lesz. Főzés közben rendszeresen megkeverjük, és ha túl ragacsos, adunk hozzá még vizet.
- Lekapcsoljuk a tűzhelyt, majd botmixerrel addig pürézzük a lekvárt, amíg sima vagy egy kicsit szemcsés nem lesz (ízlésünktől függően).
- Hagyjuk teljesen kihűlni, majd egy sterilizált üvegbe átszedjük.
- Hűtőszekrényben tároljuk.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu