A fekete bab az egyik legegészségesebb hüvelyes, érdemes gyakran fogyasztani. Nagyon változatosan felhasználható különösen vegán, mexikói stílusú ételekhez. Ez a feketebabos paradicsomos leves nagyon egyszerűen elkészíthető, kicsit pikáns, kiadós, egészséges és finom. Párolt rizzsel, lapos kenyérrel vagy pirított tortilla lapokkal tálaljuk.
Hozzávalók
- 1 fej vöröshagyma
- 1 szál sárgarépa
- 1 szál zellerszár
- 1 evőkanál olívaolaj
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 tk füstölt paprika
- 1 tk szárított oregánó
- 1 tk római köménymag
- 1 tk chipotle chili paszta
- 1 konzerv fekete bab, leöblítve és lecsepegtetve
- 1 konzerv apróra vágott paradicsom
- 1 db zöldségleves kocka
- 2 evőkanál apróra vágott korianderlevél
- 1 lime, szeletekre vágva
Elkészítés
- A hagymát, a sárgarépát és a zellert apróra vágjuk.
- Egy nagy lábasban felhevítjük az olajat. Hozzáadjuk az apróra vágott zöldségeket, és rendszeresen kevergetve 8 percig pároljuk. Közben a fokhagymát felaprítjuk.
- Amikor a zöldségek megpuhultak, hozzáadjuk a fokhagymát, paprikát, oregánót, római köményt és a pasztát, majd még 1 percig keverjük.
- Ráöntjük a konzerv paradicsomot, majd az üres konzervdobozt kétszer megtöltjük vízzel, és ezt a lábasba öntjük. Hozzáadjuk az alapleveskockát, jól átkeverjük és felforraljuk.
- 15 percig rotyogtatjuk, majd hozzáadjuk a lecsepegtetett babot és további 10 percig főzzük.
- Hozzáadjuk a korianderleveleket, majd egy botmixerrel addig pürézzük a levest, amíg egy rusztikus, kissé szemcsés krémlevest kapunk.
- Lime szeletekkel tálaljuk.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu