A vörös lencse az egyik legegészségesebb lencsefajta, a szuperételek egyike, ezért a rendszeres fogyasztása kimondottan ajánlott. Az egyszerű lencseleves elkészítése során a lencse színe sárgára változik. Lehet krémesen vagy darabosan is fogyasztani..
Hozzávalók
- ½ ek hidegen sajtolt napraforgó olaj
- 1 vöröshagyma
- 1 fokhagyma
- 2 répa
- 2 zellerszár
- 22.5 dkg vörös lencse
- 1 babérlevél
- 3 szár petrezselyem zöldje
- 1L víz
- Só, bors
Elkészítés
- A vöröshagymát, zellerszárakat és a répákat tisztítsuk meg, és vágjuk fel apró darabokra.
- Forró olajban 1-2 percig dinszteljük a hagymát és a fokhagymát, majd adjuk hozzá a zellerszár és répa darabokat. Kb 10 percig fedő alatt pároljuk a zöldségeket, vagy addig, amíg a zöldségek megpuhulnak.
- Közben a lencsét mossuk át alaposan. Amikor a zöldségek megpuhultak, keverjük bele a lencsét, kavarjuk el 1-2-szer, majd öntsük fel vízzel és adjuk hozzá a babérlevelet. Forraljuk fel a levest, majd fedő alatt takarékon főzzük tovább 30 percig.
- Amikor a lencse megpuhult, egy kézi-turmixszal ízlés szerint dolgozzuk el pépessé, vagy akár krémlevessé is.
- Tálaljuk rozs vagy tönkölybúza zsemlével!
Tippek
-
A lencseleves egy nagyon egészséges leves, s mivel nem igényel se lisztes rántást, se tejfölös-tejszínes habarást, így egy kiváló méregtelenítő étel.
-
Remek babaétel és gyerekek számára is ajánljukl!
-
A lencseleves elkészítése nagyon egyszerű, az eredmény viszont nagyon finom, így a tuti receptek egyike is!
-
Többet a szuperételekről>>
Zest.hu