Ez az angolos egyszerű áfonyalekvár alacsony cukortartalmú, mégis kellően édes. Nagyon egyszerű elkészíteni – az édesszájúak adhatnak hozzá több cukrot – a főzési idő azonban 5-8 percre csökken!
Hozzávalók
- 1 csomag kékáfonya (kb. 20 dkg)
- 3 evőkanál (muscovado) nádcukor
- ½ citrom leve
- ½ teáskanál vanília paszta (elhagyható)
Elkészítés
- Az áfonyákat megmossuk és lecsepegtetjük, majd egy lábasba tesszük. Hozzáadjuk a cukrot és a citromlevet.
- Lassan, fakanállal kevergetve felforraljuk, amíg a cukor feloldódik.
- Körülbelül 10-15 percig főzzük, amíg sűrű és ragacsos lesz. (A lekvárt letesztelhetjük úgy, hogy egy pottyantunk egy picit egy lehűtött tányérra, majd 30 másodpercre a hűtőbe tesszük. Utána áthúzzuk rajta az ujjunkat – ha ragacsos és ráncos, akkor jó; ha nem, akkor még néhány percig főzzük, majd ismételten leteszteljük.)
- Belekeverjük a vaníliát és néhány csepp citromlevet.
- Egy sterilizált üvegbe töltjük, majd szorosan rácsavarjuk a fedőt.
- Hűtőszekrényben tárolva hetekig eláll.
Kapcsolatos receptek
- Angol receptek
- Gyümölcsös receptek
- Angol teázás
- Áfonya receptek
Zest.hu