A következő datolyás puszedli egy angol recept, így Golden sziruppal készül, de ez nyugodtan lecserélhető mézre. A sütemény nagyon egyszerűen elkészíthető, kezdők is kipróbálhatják..
Hozzávalók
- 15 dkg apróra vágott datolya
- 2 ek golden syrup vagy méz
- 2 ek víz
- Negyed tk szódabikarbóna
- 1 tk reszelt narancshéj
- 25 dkg liszt
- 15 dkg kristálycukor
- 10 dkg vaj vagy tejmentes margarin
- 1 tojás
- porcukor
Elkészítés
- A datolyát, szirupot és vizet felforraljuk, majd lehúzzuk a tűzhelyről. 5 percig hűlni hagyjuk, majd belekeverjük a szódabikarbónát és a narancshéjat.
- Robotgéppel pépessé eldolgozzuk, hozzáadjuk a lisztet, cukrot, vajat, tojást, és néhány percig turmixoljuk. Akkor jó, amikor a massza összeáll.
- 30 percig pihentetjük a hűtőszekrényben.
- A sütőt 180 fokra előmelegítjük.
- Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, majd kivesszük a tésztát a hűtőből. Egy kanállal halmokat szaggatunk a papírra (legalább 3 centire egymástól), majd kissé lenyomjuk a tetejüket.
- A kekszeket 15 percig világosbarnára sütjük, majd rácson hűlni hagyjuk. Amikor kihűltek porcukorral megszórjuk.
Tippek
- A fenti adagból kb 30 db puszedli készül, attól függően, hogy mekkora kanalat használunk. Kiskanállal pici korongokat kapunk, evőkanállal szaggatva nagyobb kekszeket.
- A liszt lehet finomított fehér liszt vagy teljeskiőrlésű is.
- Allergiás verziók: lisztérzékenyek alkalmazhatnak glutén-mentes lisztet (pl barnarizs, hajdina). Vaj helyett margarin is alkalmazható.
- A puszedli teteje kissé megreped, ne ijedjünk meg, így jó és rusztikus – a porcukor majd eltakarja.
- A datolyás puszedli ideális karácsonyi ajándék is lehet, de remek az ünnepek alatt vagy télen kávé, tea mellé – különösen angol tea mellé.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu