Ez a currys sütőtökkrémleves az egyik kedvenc verzióm – pikáns, vegán, egészséges és szuper egyszerűen elkészíthető. Ideális Halloween vagy karácsonyi bulikra, szilveszterre is, kis bögrékben tálalva.
Hozzávalók
- 2 evőkanál olívaolaj
- 2 fej hagyma
- 2 kg sütőtök (kb)
- 3 gerezd fokhagyma, préselve
- 1 evőkanál currypor (enyhe, csípős vagy erős)
- 1 liter zöldség alapleves
- 1 teáskanál finomítatlan nádcukor
- Tálaláshoz: pirított tökmag, esetleg görög joghurt
Elkészítés
- A sütőtök héját levágjuk, magjait eltávolítjuk, húsát kockára vágjuk. Felaprítjuk a hagymát.
- Az olajat felmelegítjük egy lábasban. Hozzáadjuk a hagymát, és lassan megpuhítjuk.
- Hozzáadjuk a sütőtököt és a fokhagymát. Takarék lángon és fedő alatt 10 percig pároljuk.
- Hozzáadjuk a curryport, összekeverjük, majd az alapleves felét beleöntjük. Hozzáadjuk a cukrot. További 35 percig főzzük.
- Hozzáadjuk a maradék alaplevest és forráspontig melegítjük.
- Lekapcsoljuk a tűzhelyt, majd botmixerrel krémessé pürézzük.
- Tányérban vagy bögrékben tálaljuk, tökmaggal megszórva. Lehet adni hozzá egy kanál görög joghurtot, ha úgy kedveljük vagy túl csípősre sikerült a leves.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu