A lencseleves az egyik legnépszerűbb téli és újévi leves. A currys lencseleves egy indiai variáció, amely nem csupán különleges, de kimondottan egészséges is. Éppen ezért különösen ajánljuk az azoknak, akik méregtelenítenek vagy alaposan figyelnek a táplálkozásukra. A leves elkészítése roppant egyszerű..
Hozzávalók
- 2 tk olaj
- 2 tk indiai curry paszta
- 2 gerezd fokhagyma, aprítva
- 7 dl zöldségleves
- 1 nagy vöröshagyma, aprítva
- 5 dkg vöröslencse
- 2 közepes sárgarépa, felvágva
- 2 kisebb paszternák vagy krumpli, kockákra vágva
- 2 közepes zellerszár, szeletelve
- 2 tk paradicsompüré
Elkészítés
- Forró olajban a currypasztát és as fokhagymát 1 percig sütjük (közben folyamatosan kevergetjük).
- Ráöntjük a zöldséglevest, elkeverjük, majd hozzáadjuk a többi alapanyagot. Felforraljuk majd fedő alatt, alacsony hőmérsékleten kb 40 percig rotyogtatjuk.
- Amikor a lencse megpuhult, levesszük a tűzhelyről és egy kézi turmixszal ízlésnek megfelelően eldolgozzuk – pépessé vagy kissé darabossá.
Tippek
- Currypaszta helyett 1tk currypor is alkalmazható – ennek erőssége attól függ, hogy mennyire csípősen kedveljük az ételt.
- Nagyon finom egy indiai menü keretében, vagy önmagában péksüteménnyel fogyasztva remek ebéd, vacsora is lehet.
- Mivel a leves elég sűrű, főzelékként is fogyaszthatjuk sült hús vagy hal mellé. Ebben az esetben ne turmixoljuk el túl pépessé.
- A currys lencseleves nagyon egészséges, méregtelenítésre is alkalmas. A fenti adag 2 főre elegendő.
Zest.hu