Szeretek különleges alkalmakra kuglófot készíteni, mert mutatós és nagyon könnyen elkészíthető. Ezt a csokis mini kuglófot a barátnőm születésnapjára készítettem tejcsokoládéból. Ha jobb minőségű étcsokoládét használunk, akkor több cukrot kell hozzáadni. Ízlés szerint, és alkalomnak megfelelően lehet tálalni – az enyémet csillogó porcukorral szórtam meg.
Hozzávalók
- 5 dkg vaj
- 10 dkg tejcsokoládé drazsék (vagy 1 tábla csokoládé)
- ½ csésze cukor
- 1 csésze liszt
- 1 tk sütőpor
- ½ tk. szódabikarbona
- 3 evőkanál tej
- 1 tojás
- 2 mini kuglóf forma (szilikon)
Elkészítés
- A sütőt 175 C fokra előmelegítjük.
- A csokoládét és a vajat egy üvegtálban felolvasztjuk, forrásban lévő víz felett. Hűlni hagyjuk.
- A lisztet, sütőport, szódabikarbónát és a cukrot összekeverjük. Hozzáadjuk a tejet és a tojást, majd sima tésztává elkeverjük.
- Belekeverjük az olvasztott csokoládét, és óvatosan összekeverjük.
- A masszát a formákba töltjük, amiket egy sütőlapra helyezünk.
- A sütő közepére téve 20 percig sütjük.
- A süteményeket egy hústűvel leteszteljük úgy, hogy a közepükbe szúrjuk, majd kihúzzuk. Ha tisztán jön ki, akkor átsültek rendesen, ha nedvesen jön ki, akkor további 5 percig sütjük, majd leteszteljük megint.
- Amikor a kuglófok átsültek, kivesszük a tepsit a sütőből, és hagyjuk őket a formában 5 percig hűlni, majd óvatosan egy rácsra kifordítjuk a süteményeket.
- Amikor teljesen kihűltek, alkalomnak megfelelően vagy ízlés szerint tejszínnel, cukormázzal, olvasztott csokoládéval vagy porcukorral díszítjük és tálaljuk.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu