A karácsonyi pite, mince pie, az angolszász országok egyik legfontosabb karácsonyi édessége. Ez a csokis-meggyes karácsonyi pite egy ausztrál verzió, ami aszalt meggyes fűszeres lekvárral készül, de elkészíthető mazsola és rumos meggy keverékével is. Remek vendégváró süti vagy gasztró ajándék lehet a karácsonyi ünnepek alatt.
Hozzávalók
- 200 g liszt
- 150 g vaj vagy tejmentes margarin
- 50 g muscovado nádcukor
- 2 ek kakaópor
- 1 tk mixed spice vagy mézeskalács fűszerkeverék
- 1 tk vanília esszencia
- 1 nagy tojás
- 12 púpozott aszalt meggyes fűszeres lekvár vagy Fűszeres meggyes-körtés karácsonyi lekvár
Elkészítés
- A lisztet, kakaóport, vajat, cukrot és a fűszerkeveréket egy aprítógépben összekeverjük addig, amíg egy finom zsemlemorzsára hasonlító keveréket nem kapunk (vagy ujjunkkal összemorzsáljuk).
- Hozzáadjuk a tojást és a vaníliát, majd addig keverjük, amíg egy összeálló tésztát nem kapunk.
- Egy nagy korongra lapítjuk a tésztát, majd a hűtőben legalább 30 percig pihentetjük, folpackba csomagolva.
- A sütőt előmelegítjük 170°C-ra.
- A tésztát 3 mm vastagságúra kinyújtjuk. Egy 7-8 cm-es köralakú szaggatóval vagy egy bögrével 12 kört kinyomunk. Ezekkel egy tapadásmentes pogácsa vagy lapos muffin sütőforma mélyedéseit kibéleljük.
- Mindegyikbe adagolunk egy kiskanál aszalt meggy lekvárt.
- A maradék tésztát újra kinyújtjuk, majd kisebb (kb. 6 cm-es ) 6 kört szaggatunk ki. Csillag alakú gyurmaszaggatóval kis csillagokat nyomunk ki a körökből.
- A csillagokat 6 pite tetejére tesszük, a kinyomott köröket pedig a többi pitére. A széleket az ujjainkkal összenyomkodjuk.
- Körülbelül 20 percig sütjük, amíg a piték aranybarnák lesznek.
- Kb. 5 percig hűlni hagyjuk, majd porcukorral megszórva tálaljuk.
Kapcsolatos receptek
- Egyszerű karácsonyi sütik
- Aszalt gyümölcsös piték
- Karácsonyi parti ételek
- Karácsonyi gasztro ajándékok
- Angol sütik
Zest.hu