Szeretem a csokitortát, de sajnos szinte mindegyikben van tejtermék. Így magam szoktam készíteni, amikor megkívánom. Ez a csokimázas torta teljesen tejmentesen készült, a csokis ganache-hoz is növényi eredetű alapanyagokat használtam.
Hozzávalók
A tortához:
- 3 közepes tojás
- A tojással azonos súlyú liszt
- 1 tk sütőpor
- A tojással azonos súlyú nádcukor
- A tojással azonos súlyú tejmentes puha margarin
- 5 dkg kakaó por
- 1 tk vanília esszencia vagy paszta
A torta elkészítése:
- A sütőt előmelegítjük 170 C fokra.
- A tojásokat lemérjük egy mérlegen. (Nekem a 3 tojásom pontosan 15 dkg-ra jött ki). Enyhén felverjük a tojásokat.
- Ezután kimérjük a cukrot, lisztet és margarint – pontosan annyit, amennyi a tojás súlya.
- Egy nagy keverőtálban habosra keverjük a vajat és a cukrot. Hozzáadjuk a vaníliát és a tojást, miközben folyamatosan verjük.
- Beleszitáljuk a kakaóport, sütőport és a lisztet, majd összedolgozzuk.
- Kiolajozunk és kibélelünk egy kör alakú tortaformát.
- A tésztát a formába öntjük, és hagyjuk, hogy a keverék egyenletesen elterüljön.
- A tortát a sütő közepén 25-35 percig sütjük.
- Tűpróbát tartunk – amikor egy beleszúrt hústű tisztán jön ki, a torta átsült.
- Kivesszük a sütőből, és a tepsiben 5 percig pihentetjük a tortát, majd egy rácsra áttesszük teljesen kihűlni.
Amíg a torta pihen, elkészítjük a csokis ganache-t.
Csokis ganache
Hozzávalók:
- 10 dkg magas kakaótartalmú étcsokoládé (ezek általában tejmentesek). Én 85%-ost használtam.
- 5 dkg tejmentes margarin
- 5-10 dkg porcukor (attól függően, hogy mennyire édes a mártás)
- 3-4 evőkanál mandulatej vagy kókusztej
- ½ teáskanál vanília paszta vagy eszencia
A ganache elkészítése:
- A csokoládét és a margarint lassú tűzön egy kis lábasban megolvasztjuk.
- Amikor megolvadt, levesszük a tűzről és hozzáadjuk a cukrot és vaníliát. Jól összekeverjük, és adunk hozzá annyi tejet, hogy sűrű, fényes mártást kapjunk. Hűlni hagyjuk.
- Amikor a torta teljesen kihűlt, egy spatula segítségével rákenjük a ganache-t.
- A tetejét megszórhatjuk csokoládéreszelékkel vagy forgáccsal. A másik verzió az, hogy szezonális gyümölcsökkel díszítjük – pl eperrel, málnával, cseresznyével.
- Érdemes tálalás előtt körülbelül egy órán át a hűtőben pihentetni a tortát, így a csokis ganache kemény és ropogós lesz.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu