A cseresznyés trifle egy nagyon egyszerű nyári desszert – kicsit hasonlit a Tiramisura. A szokásos vaníliakrém helyett mascarpone-val készül, így elrontani szinte lehetetlen.
Hozzávalók
- 50 dkg cseresznye
- 2 dl vörös portói (vagy 1 dl cseresznye/meggy likőr)
- 4 tojássárgája
- 15 dkg cukor
- 25 dkg mascarpone
- 1 dl tejszín (sűrű)
- Kb 24 db babapiskóta
- 6 db amaretti keksz
- Őrölt fahéj, étcsoki
Előkészületek
- Tegyünk félre kb 6 szép cseresznyét dekorációhoz. A többit megmossuk, kimagozzuk majd 5 dkg cukorral és a portóival felforraljuk, majd néhány percig szirupossá főzzük. Levesszük a tűzhelyről, átszűrjük – külön tálba teszzük a kompótlevet és a cseresznyéket.
- Elektromos habverővel a tojássárgájákat és a maradék cukrot krémessé eldolgozzuk, hozzáadjuk a mascarponet, és sima krémmé verjük. Egy másik tálban a tejszínt habosra verjük, majd óvatosan belefordítjuk a tojásos krémbe. Hűtőszekrényben 2 órán át pihentetjük.
Elkészítés
- A portós szirupban megforgatjuk a babapiskóta darabokat – kb 10 másodpercig mindkét oldalon. Amikor megpuhultak, 6 pohárkelyhet kibélelünk 4-4 babapiskótával.
- Az amaretti kekszeket összezúzzuk – a felével megszórjuk a piskótát, letakarjuk a cseresznye felével, majd a krém felével. Ezt a folyamatot megismételjük, az utolsó réteg a krém legyen!
- A kelyhek tetejét megszórjuk 1-1 csipetnyi fahéjjal majd csokoládét reszelünk rá. 4 órán át a hűtőszekrényben hagyjuk összeérni.
- Tálalás előtt cseresznyével díszítjük.
Tippek
- Ugyanezt a receptet elkészíthetjük meggyel vagy szederrel is.
- A desszertet elkészíthetjük egy nagy (kb 20×20 cm-es) dísztálban is.
- Ha gyerekek is fogyasztják, a portóit cseréljük le befőttlére vagy meggy nektárra.
- Vigyázzunk a tojás minőségére, hiszen nyersen fogyasztjuk. Kismamáknak éppen ezért nem ajánljuk ezt a desszertet.
- A cseresznyés trifle remekül zár egy nyári grillezést – télen befőttből vagy fagyasztott bogyós gyümölcsökből is elkészíthetjük. A fenti recept 6 főre elég.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu