Téli falatozás-italozás egyik legfontosabb részese a fűszeres lekvár, azaz a chutney. Érdemes már most elkezdeni a készítésüket, mert finomabbak, ha felbontás előtt néhány hétig a kamrában pihenhetnek. Továbbá remek karácsonyi ajándékok lehetnek barátok, ismerősök családtagok számára. A legutóbbi chilis körtelekvár adagom meglehetősen pikáns lett, így legyünk óvatosak a chilivel – minden típusnak más a csípőssége, előbb ellenőrizzük ezt le, és ennek megfelelően adagoljuk a lekvárba. A körtelekvár nagyon jól passzol kéksajtok és felvágottak mellé, továbbá party-falat feltétként is lehet alkalmazni.
Hozzávalók
- 50 dkg körte
- 500 dkg paradicsom
- 2 hagyma
- 2-4 friss piros chili, magozva
- 125 ml almaborecet
- 7.5dkg sötétbarna nádcukor
- 1 hüvelyk gyömbér
- ½ teáskanál angol mustárpor
Elkészítés
- A körtéket meghámozzuk meg, magházát eltávolítjuk, majd húsát felaprítjuk. A paradicsomot durván felaprítjuk. Apróra vágjuk a hagymát és a chilit. Meghámozzuk és lereszeljük le a gyömbért.
- Mindent egy nehéz aljzatú lábasba teszünk, elkeverjük.
- Forráspontig melegítjük, majd lassan, 45-60 percig sűrű lekvárrá főzzük. A zöldség / gyümölcs darabok körül ne maradjon folyadék, csak egy sűrű, ragacsos szósz.
- A forró chutney-t hideg, sterilizált üvegekbe töltjük. Légmentesen lezárjuk és hűvös helyen tároljuk.
- Felbontás után hűtőszekrényben tároljuk.
Kapcsolatos receptek