A zöldborsó pörkölt egy tipikus magyar étel, elsősorban gyerekek kedvence, mivel nagyon egészséges, felnőtteknek is ajánljuk pl. húsos pörkölt helyett. A borsópörkölt elkészítése roppant egyszerű, alkalmazhatunk mirelit vagy friss borsót is (bár borsó szezonban érdemes friss borsót felhasználni). A maradék lefagyasztható vagy felhasználható egyéb ételekhez.
Hozzávalók
- Fél kiló zöldborsó
- 1 vöröshagyma
- 1 fokhagyma (préselve)
- 1 tk piros paprika
- 1-2 csipet cukor (opcionális)
- 2k olaj
- Víz
- Só, bors
Elkészítés
- A hagymát nagyon pici darabokra aprítjuk. Olajban megpuhítjuk a hagymát, majd hozzáadjuk a fokhagymát, 1-2 percig kevergetjük.
- A zöldborsót hozzáadjuk, majd egy pici vízzel felengedjük, megszórjuk paprikával és a cukorral. Fedő alatt pároljuk.
- Nézzünk rá 5 perc múlva, és adjunk hozzá vizet, ha szükséges, de ne legyen túl híg. 15-20 percig főzzük, amíg a borsó megpuhul.
- Sózzuk, borsozzuk.
Tippek
- Hagyományosan galuskával fogyasztjuk, de nagyon finom gnochhival, főtt krumplival vagy tésztával is (különösen kagylótésztával)!
- Ha apró szemű cukorborsót használunk (ami édesebb), nincs szükség a cukorra.
- Tejföllel vagy krémes joghurttal is tálalhatjuk.
- Víz helyett, vagy vízzel kombinálva, vörösborral vagy alaplevessel is felönthetjük.
- Maradék pörköltalapot is felhasználhatunk (pl csirkepaprikás maradék szaftját) – csupán főzzük bele a borsót.
- Méregtelenítésre is alkalmas – fogyasszuk barnarizzsel.
- A zöldborsó a gyerekek kedvence – így a borsópörköltet kimondottan ajánljuk számukra, de akár babaételként is (csupán turmixoljuk össze, ha szükséges)
Verziók
Zest.hu