A batáta az egyik legegészségesebb őszi zöldség. Változatos felhasználására íme egy újabb példa, a batátás pogácsareceptünk. Nem csupán egészséges, de kimondottan finom is, így érdemes gyerekek és olyan felnőttek számára elkészíteni, akiknek nem kedvencük a zöldség! Gyorsan és egyszerűen kisüthető – hűvös és száraz helyen napokig eláll.
Hozzávalók
- 1 csésze tört főtt batáta
- ⅔ csésze kefír
- 1 csésze teljeskiőrlésű liszt
- 1 csésze liszt (lásd tippek)
- 1 ek nádcukor
- 1ek sütőpor
- ½ tk szódabikarbóna
- ½ tk só
- ¼ csésze olaj
Elkészítés
- A főtt batátához kb 1 batáta szükséges – ezt megpucoljuk, kockázzuk és kb 5 percig puhára főzzük forró vízben, majd krumplitörővel darabosra áttörjük.
- Egy tálban elkeverjük a száraz alapanyagokat, egy másikban a kefírt, olajat és a tört batátát. Összeöntjük a két tálat, és elkeverjük óvatosan egy puha masszává.
- Egy kanállal gombócokat szaggatunk egy sütőpapírral kibélelt tepsibe, majd lenyomjuk egy kicsit a tetejüket, hogy laposak legyenek. (Tipp: a massza elég nyúlós, így ha egy picit átgyúrjuk, egy kinyújtható tésztát kapunk, amit keksz-formákkal szaggathatunk ki)
- 200 fokon 10 percig kisütjük.
- Kihűlve fogyasztjuk.
Tippek
- Sós változat: cukor helyett adjunk a masszához 2 ek reszelt sajtot – legjobb az ementáli vagy parmesan sajt.
- Tejmentes változat: kefír helyett alkalmazzunk növényi tejet (adjunk hozzá 2tk citromlevet, ettől besűrűsödik)!
- Még egészségesebb változat: cukor helyett használjunk Steviát, liszt legyen tönkölybúza liszt. Ezt a változatot még méregtelenítés alatt is fogyaszthatjuk.
- Lisztérzékenyek barnarizs vagy hajdina lisztből is elkészíthetik.
- Fogyasszuk teázás mellé, brunchra – a sós változat remek egészséges levesekhez vagy italok kiérőjeként patykon, bulikon.
- Tároljuk hűvös, száraz helyen, légmentes dobozban (pl a kamrában) – így napokig friss marad!
- A batátás pogácsát sütőtökkel is elkészíthetjük.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu