Az aszalt gyümölcs chutney portóval egy különleges verzió, amit a karácsony ünnepekre érdemes elkészíteni. Remek ínyenség lehet pikáns sajtok, maradék sültek mellé – vagy feltét parti falatokon.
Hozzávalók
- 75 dkg aszalt gyümölcs (füge, barack, szilva)
- 50 dkg alma
- 75 dkg lilahagyma
- 1 db csillag ánizs
- 6 db zöld kardamom
- 1 db fahéj rúd
- 4 dl almalé
- 40 dkg világos nádcukor
- 1 ek tengeri só
- 1.5 dl vörös portói
Elkészítés
- A hagymákat megpucoljuk, felszeleteljük. Az almákat is megpucoljuk, magházat kivágjuk, felkockázzuk. Az aszalt gyümölcsöket felszeleteljük.
- Egy kis darab muszlinba csomagoljuk az ánizst és a kardamomot – cérnával elkötjük.
- A portói kivételével mindent egy nehézaljú lábasba töltünk, ezt forráspontig felmelegítjük, majd fedő alatt, alacsony hőfokon másfél órán át rotyogtatjuk.
- Hozzáadjuk a portóit, majd fedő nélkül további egy órán át sűrű lekvárrá főzzük. Ebben a fázisban gyakran keverjük át, hogy ne égjen a lábas aljára!
- Akkor jó a chutney, amikor egy rányomott kanálba nem folyik be mártás – azaz a lekvár nagyon sűrű.
- Kicsit pihentetjük, majd meleg, sterilizált üvegekbe töltjük.
Tippek
- Tároljuk hűvös helyen, felbontás után csakis hűtőszekrényben.
- Tálaljuk ünnepi sültek, felvágottak, pikáns sajtok mellé – vagy nagyon jó feltét, lekvár karácsonyi party falatokon. Töltelékként szuper pl leveles tészta falatok-ban, sajttal, vadhússal, maradék karácsonyi sültekkel, sonkával kombinálva.
- Az aszalt gyümölcs chutney portóival egy szuper ínyencség, de érdemes néhány hétig érni hagyni, így már december elején készítsük el! Szuper karácsonyi ajándék is lehet barátok, kollégák, rokonok számára.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu