Az árpagyöngy, más néven gersli, az egyik legegészségesebb gabonaféle, amely jelenleg reformkorát éli. Mivel szuper egészséges, és telítő, melegítő hatású, így ideális kiegészítő elem őszi, téli ételekben. A következő árpagyöngy sütőtökkel és kéksajttal kombinálva akár egy vegetáriánus főétel is lehet, vagy remek fogás egy olasz menüben..
Hozzávalók
- 1 közepes kanadai sütőtök
- 1 fej lilahagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 3 ek olívaolaj
- 20 dkg árpagyöngy
- 15 db zsálya levél
- 10 dkg olasz kéksajt (pl gorgonzola)
- 5 dkg pirított mandula
Elkészítés
- A sütőt 200 fokra előmelegítjük.
- A sütőtököt megpucoljuk, húsát kockázzuk, majd egy tepsibe szórjuk.
- A hagymát megpucoljuk, gerezdekre vágjuk, a sütőtök köré szórjuk.
- A fokhagymákat (héjjal!) kissé összenyomjuk (pl egy klopfolóval), a sütőtökhöz adjuk.
- A zöldségeket sózzuk, borsozzuk, lelocsoljuk 3 evőkanálnyi olajjal, kézzel átkeverjük, masszírozzuk.
- A sütőbe tesszük, kb 30 percig puhára sütjük, miközben kb 20 perc sütés után kivesszük a fokhagymát, a háját eltávolítjuk, majd visszatesszük a tepsibe az utolsó 10 percre.
- Közben az árpagyöngyöt enyhén sós vízben kb 15 percig harapósra főzzük (azaz nem teljesen puhára – al dante az optimális állag). Lecsepegtetjük, fedő alatt melegen tartjuk.
- A mandulát megpirítjuk (olaj nélkül), felaprítjuk, félretesszük.
- A maradék olajat ugyanebben a serpenyőben felforrósítjuk, ebben a zsályaleveleket gyorsan megpirítjuk.
- A hagymás sütőtökkel elkeverjük a főtt árpagyöngyöt, és rámorzsáljuk a sajtot. Tálalás előtt megszórjuk a pirított zsályalevéllel és mandulával.
Tippek
- Tálaljuk köretként olaszos sültekhez – vagy rizottó helyett egy tipikus olasz menüben.
- Mivel meglehetősen laktató, így ideális főétel lehet vegán, vegetáriánus, diétás, egészségtudatos étrendekben.
- A fenti árpagyöngy sütőtökkel és kéksajttal tálalva remek étel vendégváró alkalmakra, elsősorban laza, családi, baráti ebédekre.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu