Ősz végén és télen közkedvelt csemege a sült gesztenye, amit leginkább utcai árusoktól vásárolunk, mert tartunk a sütésétől. Pedig a házilag készített sült gesztenye abszolút nem ördöngős, ha betartunk néhány alapszabályt. Ráadásul sokkal olcsóbb is, mint a készen vásárolt termék.
Gesztenye vásárlása
- Először is, a vadgesztenye mérgező, csakis a szelídgesztenye alkalmas sütésre és fogyasztásra. A szelídgesztenye kisebb, laposabb és puhább héjazatú, mint a vadgesztenye, továbbá nincsen rajta fehér folt.
- Mint mindig, az alapanyag minősége különösen fontos. Ez nem jelenti feltétlenül azt, hogy a drága külföldi termék jobb, mint a magyar – sőt, a külföldi termékek kevésbé frissek, mint a hazai termékek. Sokan vélik úgy, hogy az olasz mugello maroni gesztenye a legjobb – ezt főképp a franciák cáfolják, akik szerint (természetesen) a francia gesztenye (marron) a legízletesebb. A lényeg, hogy vásárlásnál legyünk résen – válasszunk fényes, sötétbarna (ne fakó) színű; sima és kemény felületű; méretéhez képest nehéz; és hasonló nagyságú szemeket.
- Felhasználás előtt a gesztenyét tároljuk hűtőszekrényben (a zöldséges dobozban) vagy hűvös kamrában, de akár le is fagyaszthatjuk!
Sült gesztenye készítése
- A gesztenyéket szelektáljuk, megmossuk, majd vízbe beáztatjuk. Minimum 1 órán át a vízben hagyjuk (ellepve), de akár egy éjszakára is érdemes lehet.
- A sütőt 220 fokra előmelegítjük.
- A gesztenyéket áttöröljük, majd egy kis, éles késsel kereszteket metszünk a domborúbb oldalba. Vigyázzunk arra, hogy csakis a héjat vágjuk be, a húst ne! Ami belül penészes, rohadt, fekete, dobjuk el.
- Egy tepsibe egyenletesen elrendezzük a gesztenyéket, a metszett oldallal felfelé, kissé lespricceljük vízzel (ha nem áztak sokáig), és forró sütőben kb 20-25 percig sütjük (félidőben meg is fordíthatjuk őket, vagy legalább rázzuk meg alaposan a tepsit). Akkor jó, amikor a héj felpöndörödik, a kilátszódó hús színe világosbarna. Nézzünk rá 15 perc elteltével – könnyen megégnek, különösen a kisebb szemek.
- A sült gesztenyéket egy tiszta konyharuhával bélelt tálba töltjük, a konyharuhába bebugyoláljuk, kb 10 percig hűlni hagyjuk.
- Még melegen pucoljuk meg – bár kihűlve sem lehetetlen, de kissé nehezebb!
Tippek
- A vízben való beázatás puhítja a héjat, így könnyebb a héj bemetszése, míg a konyharuhába való bugyolálás a hámozást segíti.
- A frissen készült, langyos sült gesztenye nagyon finom snackként – szórjuk meg fahéjjal vagy kakaóval.
- Fogyasszuk téli italok kísérőjeként.
- A sült gesztenye sok étel alapanya, így érdemes sokat készíteni egyszerre. Tároljuk légmentes üvegben a hűtőszekrényben vagy fagyasszuk le. Sült gesztenye receptek>>
Zest.hu