A zöldborsó krémleves télen-nyáron egy nagyon kellemes, frissítő hatású leves. Mivel joghurttal párosul, nem tejszínnel, és habarni sem kell, így nagyon egészséges. Elkészítése egyszerű és aránylag gyors (max 10 perc munkaidő), így ajánljuk azoknak is, akik nem jártasak a főzésben. Remek hűvös nyári estéken, vagy hideg téli napokon, amikor a nyárra várunk..
Hozzávalók (2 személyre)
- 1.5 ek olívaolaj
- 1 kis hagyma aprítva
- 1 gerezd fokhagyma aprítva
- 4 dl csirkeleves
- 25 dkg fagyasztott zöldborsó (kisszemű cukorborsó)
- 2 szár menta
- 1 dl görög vagy krémes joghurt
-
½ tk római kömény
- Só, bors
Elkészítés
-
Az olajban dinszteljük aranysárgára a hagymát és a fokhagymát, majd öntsük hozzá a húslevest. Forraljuk fel, és adjuk hozzá a zöldborsót és a mentát. Forraljuk fel megint, majd takarék lángon főzzük tovább 25 percig.
-
Amikor a borsók megpuhultak, vegyük ki a mentaleveleket (dobjuk ki), és kézi robottal turmixszoljuk krémessé a levest. Pihentessük.
-
Közben pörköljük meg száraz serpenyőben a római köménymagokat, majd törjük össze egy mozsártörővel. A joghurtot keverjük el a sóval és 2ek vízzel.
-
Öntsük át tányérokba a levest, adjunk 1-1 ek joghurtot hozzá, és szórjuk meg a tetejét 1-2 csipet köményporral.
Tippek
-
A levest fogyasszuk előételként, de crostini, brushetta kíséretében egy könnyed ebéd vagy vacsora is lehet.
-
Remek babaétel (hagyjuk ki a római köményt a végén), és még idősebb gyerekek is szeretik.
-
A zöldborsó krémleves hosszabb méregtelenítésre is alkalmas, továbbá ajánljuk mindazoknak, akik diétáznak, fogyókúráznak vagy egészséges életmódot követnek. Egyéb egyszerű levesek>>
Zest.hu