A mediterrán ételek többsége nem csupán ízletes, könnyed és egyszerű, de kimondottan egészséges is. Ilyen a fenyőmagos cukkini saláta, amit felhasználhatunk hidegen és melegen – akár salátaként, köretként vagy szendvics töltelékként is. Télen – nyáron friss és tápláló étel lehet, amely remek partikra, snack-ként vagy ebédre, vacsorára pl levesek kisérőjeként..
Hozzávalók
- 2 ek olívaolaj
- 1ek fenyőmag
- 1 gerezd fokhagyma (préselve)
- 1 bébi padlizsán (kb 5dkg)
- 1 paradicsom (kb 15dkg)
- 2 kisebb cukkíni (kb 20 dkg)
- 8 db fekete (magtalan) olívabogyó
- 2 ek mazsola
- 2 ek vörösborecet
- 1 ek bazsalikom (aprítva)
- 1 ek petrezselyem zöld (aprítva)
Elkészítés
- A padlizsánt és cukkinit vágjuk fel apró kockákra, majd forró olajban a fenyőmaggal és fokhagymával süssük kb 5 percig. Közben vágjuk fel a paradicsomot is apró darabora, az olívabogyókat pedig vékony karikákra (de közben figyeljünk a cukkinira!).
- Adjuk a paradicsomot, olíva szeleteket és a mazsolákat a cukkini és padlizsán darabokhoz, öntsük rá a borecetet. Fedő alatt pároljuk néhány percig, amíg a cukkini megpuhul (kevergessük közben!).
- Vegyük le a tűzről, és adjuk hozzá a friss, aprított zöldfűszereket.
Tippek
- Melegen tálaljuk grillezett ételek mellé
- Hidegen alkalmazzuk crostini feltétként, vagy töltött szendvicsekhez.
- Töltelékként is remek – pl készíthetünk töltött paradicsomot, batátát, cukkinit, padlizsánt. Csupán töltsük meg a zöldséget, szórjuk meg sajttal, és sütőben süssük (esetleg grillezzük) amíg a zöldség megpuhul és a sajt megbarnul.
- Kiváló piknik étel. Tegyük át légmentes dobozba – csomagoljunk mellé bagett, pita, vagy ciabatta kenyereket (de kifli is megteszi!)
- Méregtelenítésre is alkalmas – fogyasszuk egészséges salátaként!
A fenyőmagos cukkini salátát ajánljuk azoknak, akik valami gyors finomságra vágynak, és azoknak is, akik diétáznak, fogyókúráznak vagy egészséges életmódot élnek.