A citromos gomba kakukkfűvel egy klasszikus mediterrán köret. Roppant egyszerű és gyors az elkészítése. A citromnak köszönhetően az eredmény friss és élvezetes, így könnyű tavaszi és nyári ebédek, vacsorák vagy kerti grillezések ideális kísérője. Hidegen szendvicsek, wrapok tölteléke is lehet.
Hozzávalók
- 25 dkg gomba
- 2ek oliva olaj
- 2 gerezd tört fokhagyma
- 1 csokor friss kakukk fű
- 1 citrom leve
- Só, bors – ízlés szerint
Elkészítés
-
A gombákat tisztítsuk meg, és vágjuk félbe, ha túl nagyok.
-
Forró olajban pirítsuk meg a fokhagymát, majd adjuk hozzá a kakukkfű leveleket és a citromlevet.
-
1-2 perc után a gombákat is hozzáadjuk a szószhoz, amiben 15 percig, fedő alatt, takarékon pároljuk.
-
Tálalás előtt szórjuk meg friss kakukkfűvel!
Tippek
-
A kakukkfű leveleket az ujjunkkal húzzuk le a szárakról!
-
Remek köret grillezett hús és hal, saslik, nyárs húsok mellé, de méregtelenítő napokon főételként is fogyaszthatjuk barnarizzsel!
-
Hidegen is finom – a maradékot kombináljuk néhány salátalevéllel, apróra vágott paprika, retek stb darabokkal és gyorsan van egy friss, tavaszias salátánk! Vagy csomagoljuk be egy tortilla tekercsbe, vagy hajdina palacsintába – remek gyorsétel lesz belőle!
-
Akármilyen gombát alkalmazhatunk – lehet rókagomba, csiperkegomba, szarvasgomba stb
-
Kakukkfű helyett használhatunk petrezselyemzöldjét vagy korriandert is!
A citromos gomba kakukkfűvel egy igazán kellemes köret tavaszi, nyári ételek mellé – nem hizlal, mert egészséges, ugyanakkor laktató – így azoknak különösen ajánljuk, akik diétáznak vagy egészsétudatosan élnek.