Müzlis szeletekben sokszor található puffasztott rizs. Azonban a gabonapehely ki is hagyható, amely különöses előnyös lisztérzékenyek számára. A következő kókuszos rizsszelet (vagy gombóc) nagyon gyorsan elkészíthető, továbbá könnyen és változatosan lehet módosítani is.
Hozzávalók
- 7 dkg csésze durván reszelt kókusz (vagy kókuszreszelék)
- 5 dkg puffasztott rizs
- 3 dkg kukoricapehely (reggeli)
- 10 dkg aszalt barack, apróra vágva
- 5 dkg aszalt meggy vagy áfonya
- 5 dkg dió vagy mogyoró, durva darabokra vágva
- 5 dkg vaj vagy tejmentes margarin
- 0.5 dl kókuszkrém
- 10 dkg méz (vagy negyed csésze)
- 4 dkg nádcukor
Elkészítés
- Egy 20x30x3 cm-es tepsit kivajazunk.
- A kókuszt, rizst, kukoricapelyhet, aszalt gyümölcsöket és dió darabokat elkeverjük egy nagy tálban.
- A vajat, mézet, kókuszkrémet és cukrot alacsony hőmérsékleten addig kevergetjük, amíg a cukor elolvad. Utána felforraljuk, majd takarékon és kevergetés nélkül sűrű sziruppá redukáljuk.
- A sziruppal leöntjük a rizses keveréket, elkeverjük. A masszát a tepsibe nyomjuk, és néhány órára (sőt napra!) a hűtőszekrénybe tesszük. Vagy gombocókat formálunk a masszából és ezeket egy tepsibe helyezzük.
- A tespis verziót, kockákra szeletelve tálaljuk.
Tippek
- Fontos, hogy a szirup sűrű legyen, különben hűtés közben a folyós szirup a tepsi aljára csurog és nem tartja össze a rizsszemeket rendesen – így a szeletelés során szétesik. Azonban a desszert még így is fogyasztható, pl egy pohárkehelyben gyümölcshabbal, vagy joghurttal reggelire, de akár kis gombócokat is formálhatunk belőle (lásd kép).
- Ha sima állagú, puffasztott barnarizst használunk – a rizsszemeket érdemes előbb kissé eldolgozni robotgéppel, így a szemek érdessé válnak, és jobban lekötik a szirupot.
- Puffasztott rizs helyett reggeli rizspehely is alkalmazható – kukoricapehely helyett pedig egyéb gabonapehely is jó (de természetesen nem minden gabonaféle gluténmentes!).
- Nádcukor helyett gyümölcscukor (fruktóz) is alkalmazható.
- Az aszalt gyümölcsöket variálhatjuk – a diókat, mogyorókat is.
- Legfinomabb friss kókuszdióból reszelve, de szárított kókuszreszelékkel is elkészíthető (azonban ez legyen cukormentes). A kókuszkrém viszont nem helyettesíthető kókusztejjel!
- Kókuszkrém beszerzése nehezebb, mint a kókusztejé. Kókuszkrémet könnyen készíthetünk kókuszdióból – csupán főzzünk fel habosra 1 csésze reszelt friss kókuszt 1 csésze vízzel vagy tejjel. Szűrjük át muszlinon, majd pihentessük hűtőszekrényben (ez amúgy a kókusztej). A felső, kivált réteg lesz a kókuszkrém.
- A kókuszos rizsszelet ideális gyerekek, felnőttek számára nassolni, vagy reggelire gabonapelyhek, müzlik helyett. Bár nem nevezhető diétás édességnek, mégis egészségesebb, mint a legtöbb boltban árult ipari termék. Nyugodtan fogyasztható egy egészséges étrend keretében.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu