A következő low-carb mandulás puszedli recept 15 per alatt (és kétféleképpen) elkészíthető, továbbá változatosan felhasználható – nem csupán tea, kávé kísérőjeként finom, de fagylalt, túrótorta, trifle és egyéb desszertekhez is ideális alapkeksz lehet..
Hozzávalók
- 2 csésze őrölt mandula
- 1 tk őrölt fahéj
- ½ tk őrölt szerecsendió
- ⅓ csésze Stevia (vagy 2 ek méz vagy agavé szirup)
- ½ tk vanília eszencia
- 1 tojás, kissé felverve
- 1 maréknyi hámozott mandulabél, aprítva – vagy mandula pehely (lásd tippek)
- 1 tk sütőpor
Elkészítés
- A sütőt 165 fokra állítjuk.
- A száraz és nedves hozzávalókat külön tálban elkeverjük, majd összeöntjük, eldolgozzuk.
- A tésztából egyenlő nagyságú gombócokat formálunk (kb 16-ot), majd egy sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük őket, kissé lenyomjuk a tetejüket.
- 10-12 percig szép barnára sütjük, rácson kihűlni hagyjuk.
Variációk
- Keksz: ha lapos kekszet szeretnénk elérni, akkor a sütőpor helyett két csipetnyi sót alkalmazzuk!
- Puszedli: félgömb hatást érünk el sütőpor alkalmazásával.
- Mandulabél: vagy aprítsuk fel pici darabokra és keverjük a tésztába, vagy sütés előtt fedjük le a mandula pelyhekkel a kekszek tetejét!
Tippek
- A keksz verzió (kissé szikkadtan) ideális low-carb túrótorta alap, vagy fagylalt kelyhek, pohárkelyhek és trifle készítéséhez.
- A puszedli ideális kávézáshoz, teázáshoz vagy fagylalt és egyéb desszertek kísérőjeként.
- A recept könnyen módosítható, adhatunk hozzá reszelt citromhéjat, aszalt gyümölcsöket, dióbél darabokat, kókuszreszeléket stb.
- Hűvös helyen, zárt dobozban, korlátozott ideig tárolható.
- A mandulás puszedli liszt és glutén-mentes, továbbá remekül passzol a low-carb és egyéb diétás étrendekbe.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu