A következő sült csirke recept kissé eltér a szokásostól, ugyanis zöldségek helyett gyümölcsökkel készül. Ebben az esetben ezek tipikus őszi termések –szilva, alma, körte és áfonya. Az eredmény különlegesen finom, amely gyerekek, felnőttek körében is sikert arat..
Hozzávalók
- Kb. 2 kg-os csirke
- 4 dkg aszalt áfonya
- 2 tk aprított kakukkfű levél
- 4 szál kakukkfű
- 4 dkg puha vaj
- 2 db körte
- 2 db alma
- 4 db szilva
- 2 db lilahagyma
- 1 ek fruktóz (vagy 1.5 ek világosbarna nádcukor)
- 2 ek olívaolaj
Elkészítés
- A sütőt 190 fokra beállítjuk.
- A vajat elkeverjük az aprított kakukkfűvel, aminek a felével bedörzsöljük a csirkét a mellcsont mentén, a bőr alatt. Sózzuk, borsozzuk.
- A bemelegedett sütőben 1 órán keresztül sütjük.
- 15 perccel az egy óra lejárta előtt előkészítjük a gyümölcsöket és a hagymát: az áfonyát forró vízbe áztatjuk; a körtét, és szilvát magtalanítjuk majd negyedeljük; az almát kettévágjuk, magtalanítjuk, majd 8 gerezdre felvágjuk. A lila hagymákat megtisztítjuk, majd mindkettőt 6-8 gerezdre vágjuk. A gyümölcsöket egy tálban elverejük, hozzáadjuk a leszűrt áfonyát, kakukkfű szálakat, olívaolajt és a fruktózt. Ízlés szerint fűszerezzük sóval, őrölt borssal. Elkeverjük.
- Kivesszük a sütőből a csirkét, köré borítjuk a gyümölcsöket, megforgatjuk a szaftban, darabosan hozzáadjuk a maradék vajat. 35-40 percig sütjük, miközben egyszer megforgatjuk a gyümölcsöket.
Tippek
- Tálaljuk krumplipürével, párolt rizzsel, kusz-kusz-szal vagy kenyérrel, esetleg egy-két extra zöldséges körettel. Köretek>>
- A maradék gyümölcsöket turmixoljuk össze, nagyon finom szósz lesz hideg sültek vagy felvágottak kisérőjeként pl. szendvicsekben. A maradék hús felhasználható salátákhoz, rizses ételekhez stb.
- Az őszi gyümölcsös sült csirke egy igazi szezonális étel – remek hétvégi családi ebéd vagy vendégváró főétel lehet. Egyéb sült csirke receptek>>
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu