Minden évben érdemes angol aszalt gyümölcs lekvárt készíteni, mert rengeteg egyszerű és finom karácsonyi süti alapja lehet. Ez a karácsonyi meggyes fűszeres lekvár meglehetősen alkoholos, továbbá gluténmentes, vegán és nem túl édes. Azonnal felhasználhatód, bár ajánlatos egy-két hétig érlelni a kamrában, mert intenzívebb lesz az íze. Nagyon jó karácsonyi gasztró ajándékként is!
Hozzávalók
- 100 g aszalt meggy
- 50 g aszalt cseresznye
- 50 g kandírozott citrus héj
- 100 g aranymazsola (szultana)
- 50 g mazsola
- 50 g aprított mandula
- 1 tk mixed spice (vagy mézeskalács) fűszerkeverék
- ½ teáskanál fahéj
- 1 alma, megpucolva és lereszelve
- 1 narancs leve és reszelt héja
- 1 evőkanál vaníliás cukor
- 3 evőkanál muscovado cukor
- 50 ml vörös pórtói
- 1 nagy kocka vaj margarin
- 3 evőkanál Amaretto
Elkészítés
- Mindent, kivéve az Amarettót, egy vastag aljzatú lábasba tesszük. Lefedve lassan felhevítjük.
- Összekeverjük, és alacsony hőfokon körülbelül 10-15 percig főzzük, amíg egy sűrű, darabos lekvárt kapunk. A gyümölcsök körül ne maradjon folyadék.
- Lekapcsoljuk a tűzhelyt, és belekeverjük az Amarettót. A lábasban hagyjuk kihűlni.
- Amikor kihűlt, sterilizált üvegekbe kanalazzuk, lezárjuk és hűvös, sötét helyen tároljuk.
- Felbontás után hűtőszekrényben tároljuk.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu