A frangipán krém egy cukrászati krém, amelynek alapja az őrölt mandula, így kissé hasonlít a marcipán ízére. Minden süti feldobható vele, a világhírű angol karácsonyi pite (mince pie) is. Bár a süti alapja általában egy édes linzertészta, leveles tésztával is elkészíthető, amely lazább állagú, ugyanakkor ropogósabb. Ez az aszalt gyümölcsös pite frangipán krémmel vegán is lehet, csupán a krémben tojássárgája helyett narancslét (vagy likőrt) használjunk. Fontos, hogy jó minőségű aszalt gyümölcs lekvárt alkalmazzunk, ehhez a recepthez legideálisabb a mandulás verzió.
Hozzávalók
- 1 csomag készre nyújtott leveles tészta
- Jó minőségű aszalt gyümölcs lekvár
- 1 tojás, felverve (opcionális)
- Porcukor
A frangipán krémhez:
- 50 g őrölt mandula
- 50 g vaj/tejmentes margarin
- 50 g cukor
- 1 tojássárgája
- ½ narancs reszelt héja
- ½ teáskanál vanília esszencia
Elkészítés
- A frangipán krémet kikeverjük, félretesszük.
- A tésztát kitekerjük. Pogácsaszaggatóval vagy bögrével (kb. 6 cm átmérőjű) köröket kinyomunk, és ezeket egy sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük.
- Egy másik, 4 cm átmérőjű bögrét vagy szaggatót a tésztakörök közepére helyezünk, és finoman lenyomjuk, hogy 1 cm-es perem keletkezzen (de ne vágjuk át vele a tésztát!). A peremet megkenjük tojással (opcinális).
- Villával néhányszor megszurkáljuk a belső köröket, majd egy kis kanál frangipánt a peremig egyenletesen szétterítünk a tészta körökön. Erre egy kanál aszalt gyümölcs lekvárt teszünk, ismételten a peremig egyenletesen elterítjük.
- A tepsit 15 percig a hűtőben pihentetjük, miközben a sütőt 190°C-ra bemelegítjük.
- A tepsit kivesszük a hűtőből, és kb 15-perc alatt aranybarnára sütjük a pitéket.
- Rácson hűlni hagyjuk őket, majd porcukorral meghintjük.
- Langyosan tálaljuk.
Kapcsolatos receptek