A kesudióból ideális tejszínpótlót készíthetünk – a kesudiós tészta remek példa erre. A következő recept passzol egy vegán étrendbe, de méregtelenítés és diétázás alatt is fogyaszthatjuk – de tejszínkedvelők is nyugodtan kipróbálhatják, nagyon meglepődnek majd az eredményen..
Hozzávalók
- 15 dkg sótlan kesudió
- 50 dkg vegán teljeskiőrlésű penne tészta
- 2 ek olívaolaj
- 2 póréhagyma, aprítva
- 2 salotta hagyma, aprítva
- 25 dkg erdei-gomba keverék, szeletelve
- 1 gerezd fokhagyma, préselve
- 20 dkg spárga, felvágva
- 1.5 dl fehérbor
- 1.5 dl zöldségleves
- 20 dkg reszelt szója vagy egyéb vegán sajt
- 2.5 dkg fenyőmag, pirítva
- 1 tk kakukkfű
- 1 maréknyi petrezselyem zöld, aprítva
Elkészítés
- A kesudiókat vízben 24 órán keresztül beáztatjuk.
- A tésztát forró vízben megfőzzük. Közben a kesudiókat leszűrjük és egy kézi turmixgéppel kb 3 dl vízzel krémessé turmixoljuk.
- Az olajban puhára dinszteljük a hagymát és a póréhagymát, majd hozzáadjuk a fokhagymát és a gomba szeleteket, 5 percig tovább sütjük.
- Egy másik lábasban harapóssá pároljuk a spárgát, majd egyből hideg vízbe tesszük.
- A gombára öntjük a bort, amikor az elpárolgott, a zöldséglevest, kesukrémet és reszelt sajtot. Egy sűrű mártássá redukáljuk.
- A leszűrt tésztát egy nagy tálba töltjük, leöntjük a mártással, hozzáadjuk a spárgát, fenyőmagot, zöldfűszereket, és alaposan, de óvatosan elkeverjük.
- Melegen tálaljuk.
Tippek
- Bár a fenti recept vegán, a „sajtot” lehet helyettesíteni zsírszegény mozzarellával vagy kecskesajttal – úgy is finom és egészséges.
- A spárgát helyettesíthetjük zöldbabbal vagy zöldborsóval – de akár grillezett zöldségekkel is.
- Penne helyett egyéb tésztaformával is elkészíthetjük – de legyen egészséges gabonából előállítva – pl tönköly, baranrizs, kukorica, hajdina stb
- Tálaljuk egy egészséges saláta kiséretében.
- A kesudiós tészta ideális méregtelenítés és diétázás alatt, remekül passzol egy egészséges étrendbe. A recept 4 főre bőségesen elegendő.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu